Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Promosome ισχυρίζεται ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της έχουν παραβιαστεί από τα εμβόλια του κορωνοϊού, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που παράγονται από τις εταιρείες Moderna, Pfizer και BioNTech.

"Οι εταιρείες είχαν παραλείψει να αποδώσουν στην Promosome τα οφειλόμενα για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας", δήλωσε ο δικηγόρος της Promosome σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο χθες καταθέτοντας την αγωγή.

Οι κατασκευαστές εμβολίων είχαν αντιγράψει την τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο και τη Νέα Υόρκη, η οποία επιτρέπει την παραγωγή mRNA σε τόσο μικρές δόσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε εμβόλια, ανέφερε η κατάθεση.

Η Promosome ζητά μερίδιο από τα πνευματικά δικαιώματα. Η Moderna, η Pfizer και η BioNTech δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό της αγωγής.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer κέρδισε πέρυσι 37,8 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Comirnaty, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BioNTech του Μάιντς.

Η Moderna εισέπραξε περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια με το εμβόλιο Spikevax.

Η Moderna, η Pfizer και η BioNTech έχουν αρνηθεί στο παρελθόν την παραβίαση άλλων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη