Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Πανεπιστημίου Harvard, το παγωτό έχει οφέλη στην υγεία. Το 2018, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Andres Ardisson Korat, έφθασε σε περίεργο συμπέρασμα σε μια από τις μελέτες του. Σε ανθρώπους με διαβήτη, η κατανάλωση ενός μπολ παγωτού την ημέρα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Η ανακάλυψη παραξένεψε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου. Το εύρημα δεν φαινόταν λογικό. Πώς μπορούσε ένα σακχαρούχο, γαλακτοκομικό γλυκό να δίνει τέτοια αποτελέσματα;

Σχετικά με το απρόσμενο εύρημά του, ο Ardisson Korat στην εργασία του σημείωσε ότι υπάρχουν λίγες λογικοφανείς βιολογικές εξηγήσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει απάντηση για αυτό, δήλωσε ο επιδημιολόγος του University of Minnesota, Mark A. Pereira, στο Atlantic.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος διατροφής του Harvard συνέχισε την έρευνα για να καταλήξει σε απάντηση. Σε διάστημα αρκετών ετών, οι ερευνητές εξέτασαν προηγούμενες έρευνες, έκαναν νέες υποθέσεις και πραγματοποίησαν δεκάδες δοκιμές. Η έρευνα του Ardisson Korat δεν ήταν η πρώτη που έδειξε τέτοια αποτελέσματα.

Τη δεκαετία 1980, ερευνητές του Harvard άρχισαν να συλλέγουν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης και ιατρικές πληροφορίες από χιλιάδες εργαζόμενους στην περίθαλψη.

Η πρώτη έρευνα παρατήρησης του Πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά, εμφανίστηκε το 2005 και βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ 1986 και 1998.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Όπως εξηγεί το Harvard, η μείωση του κινδύνου σχεδόν αποκλειστικά σχετιζόταν με τροφές με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες γάλακτος με χαμηλά λιπαρά την ημέρα είχαν χαμηλότερο κατά 22% κίνδυνο για διαβήτη. Άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες παγωτό την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, αναφέρει η έρευνα.

Σε διάστημα περίπου δεκαετίας, ορισμένες έρευνες είχαν παρόμοια ευρήματα.

Αν και τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, τίποτα δεν απέδειξε ότι ήταν λανθασμένα.

Πηγές:
Τhe Atlantic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]