Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες από το iatronet.gr στα πλαίσια των ημερίδων "Βήματα Ασθενών".

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ). Το ενδιαφέρον από τους θεατές της διαδικτυακής αυτής ημερίδας ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες καθώς τα ερωτήματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες σε αυτήν ήταν πολλά, εξειδικευμένα αλλά πάνω απ΄όλα αφορούσαν την καθημερινότητα των ασθενών με ΙΦΝΕ, τις θεραπείες και την φαρμακευτική αγωγή.

Οι ομιλητές ιατροί στην ημερίδα, αφενός προσπάθησαν να απαντήσουν όλα τα ερωτήματα, και  αφετέρου ενημέρωσαν με κάθε λεπτομέρεια για τα νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την αντιμετώπιση της νόσου του Crown και της ελκώδους κολίτιδας.

Τα νέα είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς και νέα θεραπευτικά σχήματα υπάρχουν και η έρευνα που γίνεται για αυτά προσδίδει μια νέα διάσταση στην προληπτική αντιμετώπισή τους.

Η σημασία της πρόληψης, η αποφυγή του καπνίσματος, η καλή διατροφή (μεσογειακή), η δίαιτα, ο συχνός και ενδελεχής έλεγχος του εντέρου, η κολονοσκόπηση αλλά και η συστηματική άσκηση μπορούν να συμβάλλουν κατά πολύ στο να προληφθούν τα νοσήματα αυτά που είναι χρόνια αλλά όχι μη αντιμετωπίσιμα.

Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που ανέφεραν οι ιατροί πως στόχος για τα νοσήματα αυτά είναι να διατηρούνται σε ύφεση και να μην υπάρχουν εξάρσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν σήμερα πολλά θεραπευτικά σχήματα σε κάθε στάδιο της νόσησης, από τα κορτικοειδή, μέχρι τους βιολογικούς παράγοντες και τα ανοσοκατασταλτικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος στην αντιμετώπιση και θεραπεία των ΙΦΝΕ, ενώ η σημασία της πρώιμης παρέμβασης καθίσταται κομβική.

Εξίσου σημαντική είναι και η ψυχολογική στήριξη των ασθενών αυτών μιας και συχνά παρατηρείται σε αυτούς αλλοίωση της εικόνας του εαυτού τους, κοινωνική απομόνωση, παθητικές στρατηγικές διαχείρισης και δυσλειτουργικό ψυχολογικό στρες, μη εξαιρουμένου βέβαια του στιγματισμού και των διακρίσεων που υφίστανται.

Οι ασθενείς πάντως, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από την μαρτυρία ενός από αυτούς, πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την ζωή τους που επιβάλλεται να μην μπει σε αναμονή.

Κεντρικό συμπέρασμα από όλες τις ομιλίες και μαρτυρίες στην χθεσινή ημερίδα, είναι πως τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ως χρόνια νοσήματα δεν είναι μη αντιμετωπίσιμα.

Τα καινούργια φάρμακα και οι θεραπείες συμβάλλουν στην ποιότητα και βελτίωση της ζωής του ασθενούς, ενώ η η συχνή επαφή με τον θεράποντα ιατρό και η μη διακοπή της θεραπείας συμβάλλουν καταλυτικά στο να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που προκαλούν και φυσικά να μην οδηγηθεί ο ασθενής στο χειρουργείο.

Πρόληψη λοιπόν, ενημέρωση, εντατικοποίηση της ισότιμης σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς, ψυχολογική στήριξη και πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ο στόχος δεν πρέπει να επικενττρώνεται στο πότε και αν αποθεραπευθεί κανείς από τα ΙΦΝΕ αλλά να τα διατηρεί σε ύφεση με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.

Στην χθεσινή ημερίδα τους iatronet.gr, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (HELLESCC), βασικοί ομιλητές ήταν: Ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Υπεύθυνος στην Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα, Β΄Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο ΓΝΑ ''Ιπποκράτειο'', κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος, η κ. Ευανθία Ζαμπέλη Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ. Ν Αλεξάνδρα - Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), ο κλινικός ψυχολόγος Υγείας- CBT ψυχοθεραπευτής  - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ / Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας "Αγ. Παντελεήμων", Δρ Γεώργιος Λυράκος, η κ. Βασιλική – Ραφαέλα – Βακουφτσή - πρόεδρος του HELLESCC, και η κ. Αναστασία Ντάνου, ασθενής με νόσο του Crohn.

Χορηγοί στην ημερίδα ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, Galenica και ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα