Για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο σύλλογος ατόμων με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα (HELLESCC) αναφορικά με την στήριξη των ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα (ΙΦΝΕ), αναφέρθηκε στην ημερίδα του iatronet.gr, η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Βασιλική- Ραφαέλα Βακουφτσή. 

Οι σύλλογοι ασθενών, όπως τόνισε, στοχεύουν στην αντιπροσώπευση, την κινητοποίηση και την ενδυνάμωση των ασθενών. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση του στιγματισμού και των προκαταλήψεων, η αύξηση της ευαισθητοποίησης, η απόκτηση πρόσβασης στην σωστή διάγνωση, η θεραπεία και η βελτιωμένη ποιότητα ζωής. 

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η επίτευξη από την Πολιτεία μιας ασθενοκεντρικής πολιτικής, είναι ένας από τους δεδηλωμένους στόχους ενός συλλόγου ασθενών. 

Ένας σύλλογος ασθενών δεν είναι ομάδα ψυχοθεραπείας ούτε λειτουργεί ως ομάδα ιατρικής αποκατάστασης.

Οι τομείς που το κράτος παρέχει διευκολύνσεις στους ασθενείς με ΙΦΝΕ είναι η κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, η εργασία και η απασχόληση, η εκπαίδευση και η στρατιωτική υποχρέωση, η φορολογία καθώς και η μεταφορά και οι επικοινωνίες. 

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό φόρουμ ασθενών και σε ότι αφορά την ενδυνάμωση, όπως όλοι οι ασθενείς, έτσι και ο ασθενής με ΙΦΝΕ είναι ισότιμος εταίρος σε όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία του και έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων και των ιατρικών αρχείων.  

Η κ. Βακουφτσή τονίζει πως για τα ΙΦΝΕ καθώς δεν υπάρχει οριστική ίαση, στόχος είναι και παραμένει η βελτίωση και ποιότητα ζωής.

Η εξωτερίκευση του προβλήματος υγείας, η αισιοδοξία και η ανάληψη δραστηριοτήτων, αποτελούν σύμφωνα με την πρόεδρο του HELLESCC, την βάση για μια καλύτερη και ασφαλή πόρευση.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου