Τη δεύτερη κατά σειρά εντολή για έκτακτη εισαγωγή φουροσεμίδης (ενέσιμη μορφή) έλαβε κατά πληροφορίες προ ημερών το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας από τον ΕΟΦ. Η πρώτη είχε δοθεί μέσα στο Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί ποσότητες του φαρμάκου με τη συγκεκριμένη δραστική και αναμένονται εισαγωγές πιθανότατα από τη Γερμανία το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Σε συνομιλία που είχε το iatronet.gr με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο, μας ανέφερε ότι προβλήματα στην επαρκή διάθεση του συγκεκριμένου σκευάσματος που χρησιμοποιείται ευρέως και σε καθημερινή χρήση στα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων, το τελευταίο διάστημα χορηγείται ως επί το πλείστον σε ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος, μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αμπούλες και ο ίδιος ό,τι αποθέματα έχει τα δίνει στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, όπως μας ανέφερε, είναι και αυτό ένα ακόμη σκεύασμα στη μακροσκελή λίστα των ελλείψεων που ταλαιπωρούν τις δημόσιες δομές, εξαιτίας της απαξιωτικής τιμής που έχει. 

Σε συνομιλία μας με παράγοντα από μεγάλη φαρμακαποθήκη που πρωταγωνιστεί στον κλάδο, αυτός μας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στις ταμπλέτες, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα και η ίδια πουλά περί τα 30.000 κουτιά το μήνα. Ομως, κατά την ίδια πηγή, είτε χάπια είτε αμπούλες, η τιμή που διατίθεται είναι αποτρεπτική για την εταιρεία που τη διαχειρίζεται και απαξιώνει το κλινικό όφελος που έχει το φάρμακο. Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή για 5 αμπούλες είναι στο 1,42 ευρώ, ενώ για τα χάπια (12 τεμάχια) είναι στο 1,06 ευρώ το κουτί. 

Αλλος φαρμακοποιός, μας τόνισε ότι το σκεύασμα με τη δραστική ουσία φουροσεμίδη είναι ένα από τα πολλά που λείπουν από την αγορά, όχι τόσο στα χάπια όσο στις ενέσεις. Η τιμή λιανικής του για τα μεν χάπια (12 ταμπλέτες) είναι στο 1,46 ευρώ ενώ για την αμπούλα στο 1,96 ευρώ (5 αμπούλες).  

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθούν οι ελλείψεις (μηδενική διάθεση) και τα σκευάσματα που βρίσκονται σε ελεγχόμενη διαθεσιμότητα, η πλειονότητά τους αφορά φάρμακα κάτω των 3 ευρώ. Δυστυχώς, όπως τόνισε, ίσως το θέμα να είχε εν μέρει επιλυθεί αν το Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών που είχε κάνει για την οικονομική στήριξη των πολύ φθηνών σκευασμάτων που πωλούνται στην αγορά, αποτρέποντας τον (γνωστοποιημένο) κίνδυνο εξόδου-απόσυρσης από αυτήν.

Δραστική ουσία

Η φουροσεμίδη (furosemide) είναι ένα διουρητικό της αγκύλης που δημιουργεί μια συγκριτικά ισχυρή και βραχείας διάρκειας διούρηση με ταχεία έναρξη. Η διουρητική δράση επιτυγχάνεται με αναστολή της επαναπορρόφησης χλωριούχου νατρίου σε αυτό το τμήμα της αγκύλης του Henle.

Θεραπευτικές ενδείξεις

Οιδήματα οφειλόμενα σε συμφορητική καρδιακή  ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος ή νεφρική βλάβη. Αρτηριακή υπέρταση, ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με κάποιο αντιϋπερτασικό.

Τι γίνεται με τις ηπαρίνες

Τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα δεν προβλέπεται νέα έκτακτη εισαγωγή για κλασική ηπαρίνη, καθώς το ΙΦΕΤ με τα 50.000 και πλέον κουτιά που έχει εισάγει τμηματικά από τον Απρίλιο και μετά, φαίνεται ότι καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων μέχρι και τον Σεπτέμβριο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη