Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι κάποιος έχει υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο εγκεφαλικού, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με την πάθηση έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό έως 25 χρόνια μετά τη διάγνωση, αναφέρει η έρευνα στο Neurology.

Ο Jiangwei Sun, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι άνθρωποι με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και οι γιατροί τους θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο και ότι η εξέταση και η ρύθμιση παραγόντων κινδύνου και ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο επείγουσες σε αυτούς.

Tα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Η έρευνα έγινε σε 85,000 ασθενείς και 407.000 ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 3.720 αυτών με την πάθηση είχαν υποστεί εγκεφαλικό σε διάστημα 12 ετών.

Αυτό σε σύγκριση με 15.599 αυτών χωρίς την πάθηση που είχαν εγκεφαλικό και προέρχονταν από την πολύ μεγαλύτερη ομάδα.

Tο ποσοστό εγκεφαλικών ήταν 32.6 ανα 10.000 ανθρωποέτη για όσους είχαν τη νόσο σε σύγκριση με 27,7 για όσους δεν την είχαν.

Ο αυξημένος κίνδυν=ος αφορούσε κυρίως το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Ασθενείς με την πάθηση, ακόμα είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό έναντι των αδερφών τους χωρίς την πάθηση. Ο γενικός κίνδυνος ήταν 11% υψηλότερος.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε ακόμα και 25 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση και αναλογούσε σε ένα επιπλέον εγκεφαλικό για κάθε 93 ασθενείς έως εκείνη τη στιγμή.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε