Κάθε χώρα στον κόσμο θα δει τα ποσοστά διαβήτη να αυξάνονται τα επόμενα 30 χρόνια αν δεν ληφθεί  δράση, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη.

Υπάρχουν επί του παρόντος 529 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Προέβλεψαν ότι αυτό θα υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050.

Η πλειονότητα των περιστατικών είναι διαβήτης τύπου 2, η μορφή της νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία και μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η αύξηση του επιπολασμού παγκοσμίως δεν είναι ομοιόμορφη: ορισμένες χώρες και περιοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά. Για παράδειγμα, τα ποσοστά επικράτησης αναμένεται να φτάσουν το 16,8% στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και στο 11,3% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως το 2050, σε σύγκριση με ποσοστό 9,8% που εκτιμάται παγκοσμίως. Επί του παρόντος, ο επιπολασμός είναι 6,1%. Αλλά κάθε χώρα θα επηρεαστεί, είπαν οι ερευνητές.

«Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο διαβήτης δεν είναι μόνο ανησυχητικός αλλά αποτελεί και πρόκληση για κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο», δήλωσε η Liane Ong, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, επισημαίνοντας ότι η πάθηση συνδέεται με μια σειρά από άλλες καρδιακές παθήσεις.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ατόμων με διαβήτη οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της παχυσαρκίας και εν μέρει στις δημογραφικές αλλαγές: Ο επιπολασμός είναι υψηλότερος μεταξύ των ηλικιωμένων, έδειξε η μελέτη. Τα δεδομένα από 204 χώρες δεν έλαβαν υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, επειδή αυτοί οι αριθμοί δεν ήταν ακόμη διαθέσιμοι, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς για τον διαβήτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη