Η ενδομητρίωση εξακολουθεί να είναι μια πάθηση που δεν διαγιγνώσκεται άμεσα στις περισσότερες γυναίκες που πάσχουν. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πολύ έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου (συνήθως χαμηλά στην κοιλιά ή στην λεκάνη), πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ακόμα και γαστρεντερικά προβλήματα.

Αυτές είναι μερικές καλές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν  να μετριάσετε τα συμπτώματά της.

Γυμναστική

Μπορεί να μην έχετε διάθεση για προπόνηση όταν νιώθετε πόνο, αλλά η τακτική άσκηση θα βοηθήσει να πέσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα σας, οπότε η περίοδός σας θα είναι σχετικά ελαφρύτερη. Οι αερόβιες προπονήσεις βοηθούν επίσης το σώμα σας να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, ορμόνες που σας κάνουν λιγότερο ευαίσθητες στον πόνο.

Καλύτερη διατροφή

Για να νιώσετε καλύτερα, τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Οι γυναίκες που ακολουθούν κατά βάση χορτοφαγική διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ενδομητρίωση. Τα υγιεινά λιπαρά όπως τα ω-3 στον σολομό, τον τόνο και τα καρύδια είναι επίσης πολύ σημαντικά. Το κορεσμένο λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, και επίσης αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης.

Κόψτε το αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μια στο τόσο, πιθανότατα δεν θα βλάψει. Αλλά οι γυναίκες που πίνουν πολύ αλκοόλ μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάθουν ενδομητρίωση. Το ποτό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο επώδυνα συμπτώματα.

Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα

Το να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή μια ζεστή κομπρέσα στην κοιλιά σας μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο της ενδομητρίωσης. Ένα ζεστό μπάνιο είναι άλλος ένας τρόπος για να απαλύνετε την ταλαιπωρία, διώχνοντας παράλληλα και λίγο από το στρες.

Αξιοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει μυαλό αλλά και σώμα, καθώς μας βάζει σε μια μόνιμη κατάσταση στρες. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό, αλλά και ένα καλό βιβλίο αντί για scrolling στο κινητό σας πριν τον ύπνο.

Κάντε ένα μασάζ

Ένα απαλό μασάζ απελευθερώνει την ένταση, καταπραΰνει τους πόνους των μυών και σας βοηθά να χαλαρώσετε. Θα μπορούσε επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο της ενδομητρίωσης. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με την πάθηση που έκαναν τακτικά μασάζ πονούσαν λιγότερο όταν είχαν περίοδο. Απλώς αποφύγετε το μασάζ στην κοιλιά, γιατί μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα