Νέα έρευνα του Uppsala University δείχνει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ αυξάνει τον κίνδυνο 5 ρευματικών παθήσεων: ρευματισμούς, οστεοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και φλεγμονώδη σπονδυλίτιδα. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι ο ΔΜΣ ήταν ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για γυναίκες σε σύγκριση με άντρες όσον αφορά την ψωριασική αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα

Στην έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα γονίδια. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ποικιλομορφίες που μπορούν να συνδέονται με υψηλό ΔΜΣ, μπόρεσαν να δείξουν ότι άντρες και γυναίκες με γενετική προδιάθεση σε υψηλό ΔΜΣ, επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματικής πάθησης.

Ο Fatemeh Hadizadeh, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι για την ουρική και την ψωριασική αρθρίτιδα, ο υψηλός ΔΜΣ ήταν ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου στις γυναίκες. Επίσης, ότι η επίδραση του ΔΜΣ στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας ήταν χαμηλότερη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ορισμένη αύξηση του ΔΜΣ δεν οδηγούσε σε ιση αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε ανθρώπους με χαμηλό φυσιολογικό και υψηλό ΔΜΣ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αύξηση του ΔΜΣ σε ανθρώπους φυσιολογικού βάρους οδηγούσε σε σημαντικά μεγαλύτερη σχετική αύξηση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας έναντι αύξησης του ΔΜΣ σε ήδη υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνεται τόσο για κάποιον που ήδη είναι υπέρβαρος. Όμως, ο βασικός κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας είναι πάντα μεγαλύτερος όσο πιο υψηλός είναι ο ΔΜΣ.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο Arthritis & Rheumatology.

 

Πηγές:
Arthritis & Rheumatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου