Για τις 11 το πρωί της Τετάρτης, έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τους άξονες της πολιτικής για την επόμενη τετραετία και θα επισημάνει την ανάγκη να διαμορφωθούν οι βασικές θέσεις - ανά υπουργείο - προκειμένου να περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες θα αναγνωστούν την επόμενη εβδομάδα.

Κάθε υπουργός θα παραλάβει σήμερα έναν μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα κριθούν από την επίδοσή τους και τη συνέπεια στη διαχείριση των συγκεκριμένων θεμάτων.

Ο μπλε φάκελος που θα παραλάβει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αντιμετώπιση προβλημάτων του ΕΚΑΒ, με κάλυψη των κενών θέσεων σε διασώστες και λοιπό προσωπικό και διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας στα ασθενοφόρα.
  • Αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και στις χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Υλοποίηση δέσμευσης για 10.000 προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ.
  • Αναθεώρηση των κριτηρίων επιλογής διοικήσεων σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
  • Επέκταση του προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.
  • Αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.
  • Ολοκλήρωση της παρέμβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον "προσωπικό γιατρό".

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στη φαρμακευτική περίθαλψη, την αρμοδιότητα της οποίας διατηρεί ο ίδιος. Θα ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες και θα δρομολογήσει αλλαγές το επόμενο διάστημα. 

Κρίσιμο θέμα για το υπουργείο Υγείας παραμένει ο ορισμός νέων γενικών γραμματέων, καθώς υπηρετεί μόνον ένας: ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, καθώς ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό. Τους γενικούς γραμματείς θα ορίσει ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας θα διαθέτει στο εξής δύο, αντί για τρεις γενικούς γραμματείς, καθώς συστάθηκε Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού, στην οποία υπάγονται ο ΕΟΠΥΥ, το Φάρμακο και η Δημόσια Υγεία και καταργήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη