Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται βίδες από τιτάνιο ή χάλυβα για την επιδιόρθωση περίπλοκων καταγμάτων οστών. Μετά την επούλωση, αφαιρούνται και πάλι.

Το τμήμα παιδιατρικής και εφηβικής χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκρατς είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο που χρησιμοποιεί οστικές βίδες που δεν χρειάζεται πλέον να αφαιρούνται - επειδή το σώμα τις μετατρέπει σε δικό του ιστό.

Η αυστριακή καινοτομία έχει ήδη εμφυτευθεί με επιτυχία σε 19 ασθενείς, ανακοίνωσε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Ορισμένα εμφυτεύματα στο σώμα, όπως οι τεχνητές αρθρώσεις, θα πρέπει να διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ για άλλα θα ήταν καλύτερο να διαλύονται μόνα τους: Μετά από κατάγματα οστών, για παράδειγμα, τα οποία στερεώνονται με βίδες. Εάν αυτές είναι κατασκευασμένες από υλικό που μπορεί να διασπάσει ο οργανισμός, δεν χρειάζεται άλλη επέμβαση για την αφαίρεση των εμφυτευμάτων.

Στη Χειρουργική Παιδιών και Εφήβων στο Γκρατς, περισσότερα από 3.200 εμφυτεύματα τοποθετούνται κάθε χρόνο για την επιδιόρθωση μιας μεγάλης ποικιλίας καταγμάτων οστών. Όταν εκπληρώσουν το σκοπό τους, πρέπει να αφαιρεθούν ξανά, επειδή το σώμα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά το τοποθετημένο μέταλλο όχι.

Από τις αρχές του έτους, λοιπόν, εφαρμόζεται στο Γκρατς μια νέα προσέγγιση - με μια αυστριακή εφεύρεση που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία του Λιντς και τα Ινστιτούτα Εμβιομηχανικής και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Έρευνας Λεπτών Δομών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Οι βίδες κατασκευάζονται από οστά δότη. Αυτό τους καθιστά τους μοναδικούς παιδοχειρουργούς και χειρουργούς εφήβων στον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτά τα εμφυτεύματα στην περίθαλψη τραυμάτων, τονίστηκε.

Ο χειρουργός Thomas Petnehazy από το Γκρατς εξήγησε τη λειτουργικότητα των οστικών βιδών: "Μέσω μιας βιο-ευφυούς διαδικασίας, η οποία αρχίζει ήδη από τις πρώτες 24 ώρες μετά την εμφύτευση, το εμφύτευμα μετατρέπεται σε οστικό ιστό του ίδιου του σώματος".

Η βίδα αποικίζεται από κύτταρα και δημιουργείται ο ίδιος οστικός ιστός του ασθενούς, ενώ η ίδια η βίδα διασπάται κατά τη διαδικασία. "Τα αγγεία εγκαθίστανται, το υλικό αναζωογονείται, γίνεται ζωντανό και τελικά αναγνωρίζεται ως τμήμα του σώματος", εξήγησε περαιτέρω.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν απορρίπτεται, δεν υπάρχει τοπικός ερεθισμός ή χαλάρωση, κάτι που βλέπουμε με τις μεταλλικές βίδες ή με εκείνα τα μοσχεύματα που έχουν ως βάση το γαλακτικό οξύ, τη ζάχαρη ή το μαγνήσιο", πρόσθεσε ο συνάδελφός του και επικεφαλής της ομάδας τραύματος, Ferdinand Füsi.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκρατς, οι οστικές βίδες έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής με επιτυχία 19 φορές σε έντεκα ασθενείς σε ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες μετά.

Το νέο υλικό έχει αποδειχθεί κατάλληλο για κατάγματα αρθρώσεων και συντριπτικά κατάγματα, περιέγραψε ο Holger Till, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Παιδιατρικής και Εφηβικής Χειρουργικής.

"Λόγω των καλών εμπειριών, ο κατάλογος των ενδείξεων για τη χρήση του διευρύνεται συνεχώς", δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Προς το παρόν, θεωρεί ρεαλιστικές έως και 100 τέτοιες επεμβάσεις ετησίως στο Γκρατς. "Πράγμα που σημαίνει ότι 100 επεμβάσεις παρακολούθησης μπορούν να παραλειφθούν και οι πόροι αυτοί να είναι στη διάθεσή μας για άλλους ασθενείς", δήλωσε ο Till.

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από βιογενές υλικό, στην προκειμένη περίπτωση από ανθρώπινα μηριαία οστά, χρησιμοποιώντας μια ειδικά αναπτυγμένη τεχνική. Μια διαδικασία αποστείρωσης εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και τη διατήρηση των φυσικών οστικών δομών και της μικροαρχιτεκτονικής.

Αρχικά, το νέο οστικό υλικό αναπτύχθηκε κυρίως για τη θεραπεία της αρθροπάθειας που σχετίζεται με την ηλικία και χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό σε ενήλικες ασθενείς - στο Τμήμα Τραυματολογίας και Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκρατς, για παράδειγμα, για κατάγματα σκαφοειδούς που δεν επουλώνονται - σε χειρουργικές επεμβάσεις στα πόδια ή γενικά όταν υπάρχει πολύ λίγο ενδογενές οστικό υλικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα αφορά τις πανδημίες
Αίτημα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ