Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων Moderna Inc (MRNA.O) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε  μνημόνιο κατανόησης μια συμφωνία συνεργασίας γης ώστε να εργαστεί με στόχο ευκαιρίες για έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων mRNA στην Κίνα.

"Οποιαδήποτε φάρμακα που παράγονται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα είναι αποκλειστικά για τον κινεζικό λαό... και δεν θα εξαχθούν", είπε εκπρόσωπος στο Reuters.

Το κινεζικό μέσο ενημέρωσης Yicai ανέφερε την Τρίτη ότι η Moderna πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της επένδυση στην Κίνα, που θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και ότι ο διευθύνων σύμβουλος Stéphane Bancel επισκεπτόταν τη Σαγκάη.

Η Moderna δήλωσε τον Μάιο ότι αναζητούσε ευκαιρίες στην Κίνα, όπου δεν είχε παρουσία. Άνοιξε γραφείο στο Χονγκ Κονγκ πέρσι, ως μέρος επέκτασης στην Ασία.

Η επέκτασή της στην ηπειρωτική Κίνα έρχεται καθώς η αύξηση των εσόδων της επιβραδύνεται απότομα λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης για το εμβόλιο COVID-19.

Η εταιρεία τον Φεβρουάριο προέβλεψε πιθανές ζημίες για το 2023, μεταβατικό έτος μέχρι να αρχίσει να καταγράφει πωλήσεις από πειραματικά εμβόλια για τον  ιό RSV και τη γρίπη.

Αυτά τα εμβόλια, που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα mRNA με το εμβόλιο COVID, πρέπει να καταθέσουν αίτηση για ρυθμιστική έγκριση.

Η Moderna έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να πουλήσει το εμβόλιο mRNA της στην Κίνα, αλλά η εταιρεία όπως και άλλες είναι έως τώρα ''εκτός'', καθώς το Πεκίνο έχει επιμείνει να χρησιμοποιεί μόνο κινεζικά εμβόλια για την COVID-19 για τον πληθυσμό του.

 

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσιακού συστήματος στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης