Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή των ασθενών. Και η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να έχουν επιπλοκές ή να σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλες σοβαρές παθήσεις. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Καρδιοπάθεια

Η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ειδικά αν η ψωριασική σας νόσος είναι πιο σοβαρή. Τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Έχουν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Διαβήτης

Η ψωριασική νόσος σας κάνει επίσης πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2. Αν έχετε σοβαρή ψωρίαση, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται κατά 30%. Περισσότεροι άνθρωποι με ψωριασική αρθρίτιδα, ειδικά οι γυναίκες, έχουν διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ψωριασική νόσο.

Οφθαλμική νόσος

Αν έχετε ψωριασική νόσο, μπορεί να πάθετε ραγοειδίτιδα, έναν σπάνιο τύπο φλεγμονής των ματιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, ερυθρότητα, ευαισθησία στο φως και πόνο. Μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και να ξεκινήσει ξαφνικά.

Κατάθλιψη

Η ψωριασική νόσος σας, κάνει επίσης πιο πιθανό να έχετε προβλήματα διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Μερικά άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα ή ψωρίαση μπορεί να πάθουν κατάθλιψη επειδή έχουν μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Αν έχετε ψωριασική νόσο, θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Ο κίνδυνος για την Crohn είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας, αλλά και οι δύο είναι πιθανές επιπλοκές της ψωριασικής νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια