Τουλάχιστον 18 εκατομμύρια δόσεις του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας διατίθενται σε 12 αφρικανικές χώρες για την περίοδο 2023-2025.

Ανταποκρινόμενοι στην υψηλή ζήτηση για το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, 12 χώρες της Αφρικής θα λάβουν συνολικά 18 εκατομμύρια δόσεις RTS,S/AS01 για την περίοδο 2023-2025 Οι χώρες του προγράμματος εφαρμογής του εμβολίου κατά της ελονοσίας Γκάνα, Κένυα και Μαλάουι θα λάβουν δόσεις για να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς σε πιλοτικές περιοχές.

Έγιναν επίσης χορηγήσεις για νέες εισαγωγές στο Μπενίν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, τον Νίγηρα, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα.

Δώδεκα χώρες σε διάφορες περιοχές της Αφρικής πρόκειται να λάβουν 18 εκατομμύρια δόσεις του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας τα επόμενα δύο χρόνια. Η εξάπλωση αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός στην καταπολέμηση μιας από τις κύριες αιτίες θανάτου στην ήπειρο.

Οι κατανομές καθορίστηκαν μέσω της εφαρμογής των αρχών που περιγράφονται στο πλαίσιο για την κατανομή της περιορισμένης ποσότητας εμβολίων κατά της ελονοσίας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στις δόσεις αυτές σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπου ο κίνδυνος ασθένειας και θανάτου από ελονοσία μεταξύ των παιδιών είναι υψηλότερος.

Από το 2019, στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι παραδίδεται το εμβόλιο κατά της ελονοσίας μέσω του Προγράμματος Εφαρμογής Εμβολίων κατά της Ελονοσίας (MVIP), το οποίο συντονίζεται από τον Π.Ο.Υ και χρηματοδοτείται από το Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων, το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας και την Unitaid.

Το εμβόλιο RTS,S/AS01 έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια παιδιά στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019 και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, με συνέπεια τόσο τη σημαντική μείωση της σοβαρής ελονοσίας όσο και τη μείωση των παιδικών θανάτων.

Τουλάχιστον 28 αφρικανικές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το εμβόλιο κατά της ελονοσίας.

Εκτός από την Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, η αρχική κατανομή 18 εκατομμυρίων δόσεων θα επιτρέψει σε εννέα ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μπενίν, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπουρούντι, του Καμερούν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Λιβερίας, του Νίγηρα, της Σιέρα Λεόνε και της Ουγκάντα, να εισαγάγουν για πρώτη φορά το εμβόλιο στα προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας.

Αυτός ο γύρος κατανομής κάνει χρήση της προμήθειας δόσεων εμβολίου που διαθέτει η Gavi, Vaccine Alliance μέσω της UNICEF. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φθάσουν στις χώρες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ οι χώρες θα αρχίσουν να τις εφαρμόζουν από τις αρχές του 2024.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους