Έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο ένα ύπουλο νοσοκομειακό μικρόβιο με την ονομασία "Pseudomonas aeruginosa" συνδιαμορφώνει την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή του, ανακάλυψαν Bιεννέζοι βιοχημικοί.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Böttcher του Πανεπιστημίου της Βιέννης αναφέρει στο περιοδικό "Communications Chemistry" την ανίχνευση ορισμένων ουσιών που προφανώς παράγει το βακτήριο για να διεγείρει μια προφλεγμονώδη αγγελιοφόρο ουσία στα ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτό μπορεί να επιφέρει νέες ιδέες για τη θεραπεία.

Οι λοιμώξεις από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ασθενείς με ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το παθογόνο δεν ανταποκρίνεται σε πολλά αντιβιοτικά. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι Αυστριακοί επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διερευνούν τις ύπουλες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του βακτηρίου και του οργανισμού του ξενιστή του.

Ήταν ήδη γνωστό ότι τα βακτήρια συντονίζουν τις επιθέσεις τους μεταξύ τους με μια ουσία σηματοδότησης που ονομάζεται "2-αλκυλοκινολόνη". Ωστόσο, ο Böttcher και η ομάδα του θεωρούν ότι τα παθογόνα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον μεταβολισμό του λίπους τους για να παράγουν άλλες, παρόμοιες ενώσεις.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες κατάφεραν τώρα να αποδείξουν ότι το βακτήριο παράγει επίσης "υδροξυλιωμένη 2-αλκυλοκινολόνη".

"Καταφέραμε να δείξουμε ότι ακόμη και μια σχετικά χαμηλή συγκέντρωση υδροξυλιωμένης 2-αλκυλοκινολόνης αρκεί για να ενεργοποιήσει τον προφλεγμονώδη αγγελιοφόρο IL-8 σε ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτό υποδηλώνει ότι το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Viktoriia Savchenko σε σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα αυτής της στρατηγικής θα οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία των λοιμώξεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου