Πλήρη απουσία κλιματισμού σε δύο τμήματα νοσηλείας και πλημμελή ψύξη στα υπόλοιπα τμήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Νοσοκομειακή Επιτροπή του ειδικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Η κατάσταση, που όπως είναι εύκολα αντιληπτό γίνεται αφόρητη σε συνθήκες καύσωνα, οφείλεται στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

«Εδώ και μια εβδομάδα, τουλάχιστον, το προσωπικό ζητάει λύση και αποκατάσταση του προβλήματος, με τη διοίκηση να προβάλλει χίλια δύο γραφειοκρατικά κωλύματα γιατί στα κοστολογημένα τους προγράμματα είναι κόστος μη επιλέξιμο η ζωή του λαού και δη των ψυχικά πασχόντων», καταγγέλλει η Νοσοκομειακή Επιτροπή και προσθέτει:«Εν έτει 2023 δεν είναι σύγχρονο, ούτε αναγκαίο κακό να λιποθυμούν άνθρωποι μέσα σε νοσοκομεία από καταπληξία, να καταρρέουν εργαζόμενοι από τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, να ξεψυχούν συμπολίτες μας σε καρότσες αγροτικών λόγω απουσίας ΕΚΑΒ».

Για το ίδιο θέμα, η Αγορούλα Γεωργιάδη, ειδικευόμενη ψυχιατρικής στο ΨΝΘ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για έγκλημα προμελετημένο.

«Είναι απαράδεκτο το 2023 νοσοκομεία να λειτουργούν χωρίς κλιματισμό, με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών. Και όμως αυτή η δυστοπία είναι υπαρκτή και αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Ελλάδος, ειδικό νοσοκομείο για ζητήματα ψυχικής υγείας που καλύπτει- ειδικά κατά την περίοδο του covid-19-τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα όλης κυριολεκτικά της βορείου Ελλάδας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δημόσια επιστολή της.

Η ίδια τονίζει πως καμία δομή υγείας δε νοείται σήμερα να μη διαθέτει σύγχρονο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για πρόληψη- διάγνωση κι θεραπεία, καθώς και την αναγκαία υποδομή για τη ασφάλεια εργαζομένων και νοσηλευόμενων. Πόσο μάλλον σε ένα ειδικό Ψυχιατρικό νοσοκομείο, με τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού να είναι πολλαπλάσιες τόσο λόγω της ίδιας της νόσου και συχνά και υποκείμενων ψυχικών νοσημάτων όσο και λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

«Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι σε αυτή τη φρίκη και απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των νοσηλευόμενων και των συναδέλφων, είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιο, σε επίπεδο επανένταξης», υπογραμμίζει η κ.Γεωργιάδη και ζητά από την 3η ΥΠΕ και την διοίκηση του ΨΝΘ

  • να αποκαταστήσουν τον κλιματισμό σε όλα τα τμήματα νοσηλείας , στους νοσηλευτικούς σταθμούς και τα εφημερεία του νοσοκομείου με αναβάθμιση της κεντρικής μονάδας ψύξης αλλά και τοποθέτηση κλιματιστικών. Συνολικά, να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του νοσοκομείου.
  • Για τις ημέρες του καύσωνα, να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσότητα δωρεάν δροσερού νερού και χυμών για όλους τους νοσηλευόμενους και ενοίκους του ΨΝΘ, για όλους τους υπαλλήλους σε βάρδια.
  • Άμεση προμήθεια του νοσοκομείου με τον αναγκαίο αριθμό ασθενοφόρων και πληρώματος, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και άμεση μεταφορά ασθενών και συνοδών για απαραίτητες εξετάσεις και εκτιμήσεις.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων με κάλυψη όλων των αναγκών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και απαραίτητων ειδικοτήτων για την εξασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων με βάση τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα