Το πάγκρεας παράγει μια σειρά από πεπτικά ένζυμα που απελευθερώνονται στο έντερο. Εάν αυτά βρεθούν στο αίμα, αυτό υποδηλώνει βλάβη του οργάνου. Ποιες εργαστηριακές τιμές είναι σημαντικές εδώ;

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας που εκπληρώνει δύο κύριες λειτουργίες στο σώμα: Πρώτον, παράγει τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη, οι οποίες δρουν ως αντίβαρα για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Δεύτερον, παράγει μια σειρά από πεπτικά ένζυμα που απελευθερώνονται στο λεπτό έντερο, όπου είναι σημαντικά για τη διάσπαση των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Για παράδειγμα, τα ένζυμα θρυψίνη και χυμοθρυψίνη διασπούν τις πρωτεΐνες, η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες και η λιπάση και η φωσφολιπάση διασπούν τα λίπη.

Εάν αυτά τα πεπτικά ένζυμα ανιχνεύονται σε αυξημένες ποσότητες στο αίμα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα κύτταρα του παγκρέατος έχουν καταστραφεί και έχουν απελευθερώσει το κυτταρικό τους περιεχόμενο.

Προκειμένου να ανιχνευθούν βλάβες στο όργανο ή ασθένειες του παγκρέατος, οι τιμές της αμυλάσης και της λιπάσης στο αίμα προσδιορίζονται σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ποιες τιμές είναι φυσιολογικές;

Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Γερμανών Παθολόγων (BDI), οι ενήλικες πρέπει να έχουν στο αίμα τους τιμές παγκρεατικής αμυλάσης μεταξύ 28 και 100 μονάδων ανά λίτρο (U/l).

Ενώ οι πολύ χαμηλές τιμές αμυλάσης δεν θα είχαν κλινική σημασία, οι αυξημένες τιμές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν οξεία φλεγμονή ή κακοήθη όγκο του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα ή καρκίνωμα του παγκρέατος), στάση της χολής, νεφρική αδυναμία ή αλκοολισμό.

Σύμφωνα με την BDI, η τιμή της παγκρεατικής λιπάσης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 60 U/I στους ενήλικες. Και πάλι, οι χαμηλότερες τιμές δεν έχουν κλινική σημασία.

Οι αυξημένες τιμές παγκρεατικής λιπάσης μπορεί να αποτελούν ενδείξεις οξείας ή χρόνιας παγκρεατίτιδας, νεφρικής αδυναμίας ή χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με την BDI.

Επιπλέον, αυξημένες τιμές θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν σε ασθενείς σε εντατική θεραπεία ή μετά από ακτινογραφικές εξετάσεις των χοληφόρων οδών.

Πότε προσδιορίζονται οι τιμές του παγκρέατος;

Οι παράμετροι του παγκρέατος προσδιορίζονται όταν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας. Η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη, μερικές φορές από έντονο πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως "σαν ζώνη" επειδή μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη. Συχνά συνοδεύονται από ναυτία και εμετό και σπάνια και από πυρετό.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια της παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση αλκοόλ και η στάση της χολής.

Η τελευταία συμβαίνει όταν ένας χολόλιθος μετακινείται και φράζει τον κοινό πόρο της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος. Δεδομένου ότι οι ηπατικές τιμές είναι συχνά αυξημένες σε περιπτώσεις στάσης της χολής, συνήθως εξετάζονται και αυτές εάν υπάρχει υποψία της διαταραχής.

Εάν η παγκρεατίτιδα επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, ονομάζεται χρόνια παγκρεατίτιδα. Χαρακτηριστικά σημεία αυτής της νόσου είναι ο επιληπτικός κοιλιακός πόνος, το κιτρίνισμα του δέρματος, τα λιπαρά κόπρανα και τα συμπτώματα διαβήτη.

Τα δύο τελευταία προκύπτουν από την αυξανόμενη απώλεια της λειτουργίας του οργάνου λόγω της ινωτικής αναδιαμόρφωσης του αδενικού ιστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο