Παρά τα υψηλά επιτόκια, τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες, τις αποτιμήσεις και τους φόβους για ύφεση, ο όγκος των συμφωνιών υγειονομικής περίθαλψης παρέμεινε ανθεκτικός μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2023, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων PwC.

Οι προοπτικές για  το υπόλοιπο του έτους είναι θετικές, καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μεγάλα ποσά κεφαλαίων που πρέπει να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον όπου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να προσαρμοστούν και να επανεφεύρουν τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι όγκοι συναλλαγών υπηρεσιών υγείας τους 12 μήνες που έληξαν στις 15 Μαΐου 2023, μειώθηκαν κατά 4% από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022. Ωστόσο, οι όγκοι παραμένουν σχεδόν διπλάσιοι από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν από το 2018 έως το 2020. 
Οι αξίες των συμφωνιών μειώθηκαν κατά 15%. Πρόκειται για μια συνέχιση της τάσης που παρατηρήθηκε το 2022, όπου το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των συναλλαγών οφείλεται σε συναλλαγές μικρότερης αξίας.

Οι μεγάλες συμφωνίες ορίζονται ως αξίας 5 δισ. δολαρίων ή μεγαλύτερης και περισσότερες από τις μισές από τις ανακοινωθείσες αξίες συμφωνιών τους 12 μήνες που έληξαν στις 15 Μαΐου ήταν αυτού του τύπου. Η αναφορά αναφέρει τις προσφορές ως εξής:

Η CVS εξαγόρασε το Oak Street Health, ένα δίκτυο κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας για ηλικιωμένους με 10,6 δισ. δολ. 

Η Village MD's (θυγατρική της Walgreens) διέθεσε 8,9 δισ. δολ. για να εξαγοράσει την Summit Health-City MD, έναν πάροχο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και επείγουσας φροντίδας, καθώς και 7,1 δισ. δολ. για την απόκτηση της Syneos Health, μιας πολυεθνικής CRO, από μια ιδιωτική επενδυτική κοινοπραξία συμπεριλαμβανομένων των Elliott Investment Management, Patient Square Capital και Veritas Capital. 

Αυτές οι τρεις συμφωνίες αντιπροσωπεύουν συλλογικά 26,6 δισ. δολ. από τη συνολική αξία των συμφωνιών εξαγοράς υπηρεσιών ύψους 38,2 δισ. δολ. στους 12 μήνες που έληξαν στις 15 Μαΐου 2023.

Άλλες μεγάλες συμφωνίες περιλαμβάνουν την εξαγορά της Signify Health από την CVS για 8 δισ. δολ., την εξαγορά αντί του ποσού των 7,4 δισ. δολ. της Mediclinic International από μια κοινοπραξία επενδυτών και την απόκτηση με 5,4 δισ. δολ. της Cigna.

Η PwC σημειώνει ότι οι αγορές αναδιαμορφώνονται από την τεχνολογία και διαταράσσονται από γεωπολιτικές αναταραχές, μια παγκόσμια πανδημία και οικονομικούς κλυδωνισμούς, ωθώντας τους Διευθύνοντες Συμβούλους να κάνουν εξαγορές για να επανατοποθετήσουν και να επανεφεύρουν τις επιχειρήσεις τους για πιο μακροπρόθεσμη επιτυχία. 

Ο επαναπροσδιορισμός της υγείας είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά οι πληρωτές και οι διαχειριστές παροχών το βλέπουν ως ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν την αναμενόμενη ανάπτυξη των μελών στο χρηματιστήριο και σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες, σύμφωνα με την έκθεση. 

Πηγές:
medicaleconomics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά