Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους.

Η ναρκοληψία έχει ορισμένα κύρια συμπτώματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα. Για τον περισσότερο κόσμο, η ναρκοληψία αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται εφ' όρου ζωής.

Καταπληξία

Αυτό το σύμπτωμα είναι μια βραχύβια και ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου που συμβαίνει συχνά με έντονα συναισθήματα όπως θυμό ή γέλιο. Σχετίζεται μόνο με ναρκοληψία τύπου 1. Η καταπληξία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και υποχωρεί από μόνη της χωρίς απώλεια συνείδησης. Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν μόνο μερικές κρίσεις καταπληξίας στη ζωή τους, άλλοι μπορεί να βιώσουν αρκετές σε μια μέρα. Οι κρίσεις καταπληξίας μπορεί να είναι ήπιες και περιλαμβάνουν μόνο μικρή αδυναμία μυϊκού τόνου. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα βλέφαρά σας αρχίζουν να πέφτουν ή έχετε μια ελαφριά σύσπαση ή τρεμόπαιγμα στο πρόσωπο. Άλλα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην ομιλία, τρέμουλο των γνάθων ή τρέμουλο στα γόνατα.

Ψευδαισθήσεις

Αυτές οι παραισθήσεις είναι κυρίως οπτικές και συχνά περιγράφονται ως εμπειρίες που μοιάζουν με όνειρο. Οι εικόνες μπορεί να είναι πολύ ζωντανές και μερικές φορές τρομακτικές. Μέχρι και 80% των ατόμων με ναρκοληψία αναφέρουν ότι έχουν αυτό το σύμπτωμα.

Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όλα τα άτομα με ναρκοληψία έχουν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο είναι το πιο εξουθενωτικό. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύμπτωμα δυσκολεύονται να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η συνεχής υπερβολική υπνηλία συνοδεύεται από "κρίσεις ύπνου", οι οποίες μπορεί να συμβούν ξαφνικά και συχνά συμβαίνουν ανεξάρτητα από το πόσο πολύ κοιμηθήκατε. Μπορεί να αποκοιμηθείτε εύκολα ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

Παράλυση ύπνου

Αυτό χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της αδυναμίας κίνησης κατά τη μετάβαση στον ύπνο. Αυτό συνήθως διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και οι άνθρωποι συνήθως μπορούν να κινηθούν και να μιλήσουν μόλις τελειώσει το επεισόδιο. Περίπου 25% με 50% των ατόμων με ναρκοληψία αναφέρουν ότι έχουν αυτό το σύμπτωμα.

Εκτός από τα κύρια πέντε συμπτώματα της ναρκοληψίας, μπορείτε επίσης να εμφανίσετε αυτά τα άλλα συμπτώματα:

Συχνά ξυπνήματα και αϋπνία: 'Υπνος που διακόπτεται από έντονα όνειρα, υπνική άπνοια, αϋπνία και ανήσυχες κινήσεις των ποδιών

Αυτόματες συμπεριφορές: Αυτόματη συνέχιση μιας δραστηριότητας (όπως το φαγητό, η ομιλία, η πληκτρολόγηση ή η οδήγηση) για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά αφού πέσετε για ύπνο χωρίς καν να γνωρίζετε ότι το κάνετε

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι ερευνητές γνωρίζουν περισσότερα για την αιτία της ναρκοληψίας τύπου 1 παρά για τον τύπο 2. Ο τύπος 1 περιλαμβάνει απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν υποκρετίνη,γνωστή και ως ορεξίνη, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που κοιμάστε. Χωρίς αρκετή υποκρετίνη, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Η υποκρετίνη είναι ένας απαραίτητος νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο για την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα δεν έχει ακόμη εντοπίσει την ακριβή αιτία της ναρκοληψίας τύπου 2. Αυτός ο τύπος ναρκοληψίας δεν σχετίζεται με μειωμένη υποκρετίνη ή καταπληξία όπως ο τύπος 1. Ορισμένες περιπτώσεις τύπου 2 έχουν αναφερθεί μετά από ιογενείς λοιμώξεις, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της αιτίας αυτού του τύπου ναρκοληψίας.

Ορισμένοι κοινοί παράγοντες κινδύνου που πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ναρκοληψία είναι οι εξής:

*Ως άμεσοι παράγοντες κινδύνου, αυτοάνοσα νοσήματα και οικογενειακό ιστορικό – οι συγγενείς πρώτου βαθμού ενός ατόμου με ναρκοληψία τύπου 1 έχουν 10-40 φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν ναρκοληψία

*Παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν σε αυτοάνοσα νοσήματα και πρόκληση συμπτωμάτων ναρκοληψίας είναι το στρες, το μεταβαλλόμενο πρόγραμμα ύπνου, κάποια βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη, καθώς και οι ορμονικές διακυμάνσεις.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ναρκοληψία. Παρ' όλα αυτά, αν παρατηρήσετε συμπτώματα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Σε αρχικό στάδιο, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αιτία των συμπτωμάτων. Έπειτα, με έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, ρύθμισης του προγράμματος ύπνου σας και ένα καλό σύστημα υποστήριξης από τον στενό σας κύκλο (και ίσως ψυχοθεραπεία, ειδικά αν υπάρχουν προβλήματα στρες που επηρεάζουν τον ύπνο), η ναρκοληψία μπορεί να είναι κάτι διαχειρίσιμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα