Ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι πάσχουν από αναπτυξιακές διαταραχές, με τα αγόρια να προσβάλλονται πολύ συχνότερα απ' ό,τι τα κορίτσια, αναφέρει νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η επίπτωσή τους στις ΗΠΑ έφτασε το 2021 στο 8,56% στις ηλικίες 3 - 17 ετών, έναντι του 7,4% που είχε βρεθεί σε ανάλογη έρευνα του 2019. Τα πάσχοντα αγόρια  είναι πολύ περισσότερα από τα κορίτσια. Στην πραγματικότητα το σύνολο όσων έχουν νοητική διαταραχή, διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή είναι 11%. Στα κορίτσια όμως το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5%.

Οι συχνότερες αναπτυξιακές διαταραχές είναι αυτές που αφορούν τις διαταραχές της γλώσσας και τις μαθησιακές δυσκολίες. Σε αυτές αποδίδεται κυρίως και η αύξηση στην επίπτωση όλων των αναπτυξιακών διαταραχών και υστερήσεων.

Ειδικότερα, από το 2019 έως το 2021 δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα παιδιά με νοητική διαταραχή ή με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Τα ποσοστά τους παρέμειναν στο σχεδόν 2% και 3%, αντίστοιχα. Ωστόσο αυξήθηκαν από το 5% στο 6% τα παιδιά με μαθησιακές ή γλωσσικές δυσκολίες.

Η νέα έκθεση αναφέρει ακόμα πως τα αγόρια έχουν τριπλάσια πιθανότητα από τα κορίτσια να διαγνωστούν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Επιπρόσθετα, η επίπτωση των νοητικών διαταραχών αυξάνεται με την ηλικία, ενώ αντίθετα εκείνη των μαθησιακών και γλωσσικών διαταραχών μειώνεται.

"Σε πολλές περιπτώσεις οι αναπτυξιακές υστερήσεις αποτελούν προσωρινές διαγνώσεις που οδηγούν σε κάποια διαταραχή όπως ο αυτισμός ή κάποια νοητική αναπηρία", δήλωσε ο Benjamin Zablotsky, στατιστικολόγος στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) του CDC. "Εξίσου συχνά όμως τα παιδιά ξεπερνούν μεγαλώνοντας την μαθησιακή ή γλωσσική διαταραχή που είχαν".

Οι έγκυρες εκτιμήσεις είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της επάρκειας των υπηρεσιών και των παρεμβάσεων που χρειάζονται τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, πρόσθεσε ο Zablotsky.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν που ακριβώς οφείλεται η αυξημένη επίπτωση των αναπτυξιακών διαταραχών. Ωστόσο εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει η ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών, που αναγνωρίζουν πολύ πιο εύκολα τα ύποπτα συμπτώματα απ' ό,τι κατά το παρελθόν, και στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων.

Πηγές:
CDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση