Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων (HMA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσαν σήμερα συστάσεις για την αποφυγή ελλείψεων βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Οι συστάσεις αποτελούν μέρος της διαδικασία για την ανάπτυξη ενός καταλόγου με κρίσιμα φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε στενή συνεργασία με τα κράτη - μέλη, θα υπάρξουν επιχειρησιακές ενέργειες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, πιθανών κοινών προμηθειών.

Όπως αναφέρεται, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ενόψει χειμώνα, η Εκτελεστική Ομάδα του EMA για τις Ελλείψεις και την Ασφάλεια Φαρμακευτικών Προϊόντων (MSSG) συμφώνησε στις ακόλουθες συστάσεις για προληπτικές ενέργειες:

  • Αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών: Για να αποφευχθούν ελλείψεις την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, συνιστάται η συνέχιση της συνεργασίας με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για την αύξηση της παραγωγής. Η έγκαιρη δράση ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου θα πρέπει να δώσει στους παρασκευαστές αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
  • Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης: Ο EMA και η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες σε συνεργασία με εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις.
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού και συνετή χρήση: Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποφευχθεί η μικροβιακή αντοχή. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο και τα αντιβιοτικά θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, όπου δεν είναι αποτελεσματικά. Συνιστώνται επίσης πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2023, ο EMA και τα αρμόδια όργαναη Επιτροπή μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (HERA) θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τη ζήτηση και την προσφορά και θα αλληλεπιδρούν με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους για να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν απροσδόκητες ελλείψεις προμηθειών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Μια ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της HERA με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας των κρατών μελών, της Επιτροπής και της βιομηχανίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουλίου για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα και να συμφωνηθούν πιθανά πρόσθετα βήματα.

Οι συστάσεις βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον EMA και την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (HERA) σχετικά με την εκτιμώμενη ζήτηση και προσφορά ορισμένων βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού (αμοξικιλλίνη, αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, πενικιλλίνη V, αζιθρομυκίνη , κλαριθρομυκίνη, κεφτριαξόνη, κεφοταξίμη και πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη).

Τα αντιβιοτικά που επιλέχθηκαν, περιλαμβάνονται στις ομάδες αντιβιοτικών Access and Watch του ΠΟΥ, τονίζοντας τη σημασία της κατάλληλης χρήσης και διαθεσιμότητάς τους. Οι βασικοί κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας δόθηκαν δεδομένα για τις προβλέψεις εφοδιασμού και την παραγωγική ικανότητα. Στη συνέχεια, αυτά αντιστοιχίστηκαν με τις εκτιμήσεις ζήτησης που προέκυψαν από ιστορικά δεδομένα πωλήσεων για αυτά τα φάρμακα για τη χειμερινή περίοδο στην Ευρώπη.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΜΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι να κάνω αν ιδρώνω στον ύπνο
Πέθανε ο πρώτος λήπτης μοσχεύματος νεφρού από χοίρο
Γιορτή της Μητέρας: Συμβουλές για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία