Η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης για τη μελέτη του Holter και της Μη Επεμβατικής Ηλεκτροκαρδιολογίας (International Society for Holter and Non-Invasive Electrocardiology (ISHNE), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Σαππόρο της Ιαπωνίας, επεφύλασσε μια μεγάλη διπλή τιμή για την ελληνική καρδιολογική κοινότητα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Επέλεξε για νέο πρόεδρό της τον κ. Βασίλη Βασιλικό, καθηγητή Καρδιολογίας και διευθυντή της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων στην έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία αρρυθμιών και ισχαιμικών συνδρόμων. Παράλληλα, καινοτόμος μελέτη επιστημόνων της Κλινικής του ΑΠΘ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ιαπωνικής Εταιρίας Αρρυθμιών, διακρίθηκε ως μια από τις τέσσερις καλύτερες του συνεδρίου.

Ο κ. Βασιλικός μιλά στο iatronet.gr για τις προκλήσεις που διανοίγονται, λόγω της ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στους αλγόριθμους ανάλυσης και εκτίμησης κινδύνου αρρυθμιών. Η ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της ISHNE, όπως λέει, θα κάνει ακόμη ισχυρότερη την φωνή της ελληνικής καρδιολογικής επιστημονικής κοινότητας και θα ανεβάσει περαιτέρω τον πήχη, προς όφελος τελικά των ασθενών.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το τοπίο

Η ISHNE είναι μια διεθνής ένωση επιστημόνων που ασχολείται με τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των καταγραφών σημάτων και ΗΚΓ, την τηλεϊατρική και τις σύγχρονες θεραπείες των αρρυθμιών και των ισχαιμικών συνδρόμων. Ιδρύθηκε το 1984, εκπροσωπείται σε 30 χώρες του κόσμου και από το «τιμόνι» της έχουν περάσει πολύ μεγάλα ονόματα από όλο τον κόσμο, που έχουν στο ενεργητικό τους μελέτες – ορόσημα για την εξέλιξη της καρδιολογίας.

"Είναι μια αναγνώριση και ιδιαίτερη τιμή, τόσο για το δικό μου το πρόσωπο, όσο και για την Κλινική, για το Πανεπιστήμιο και για την πολύ δραστήρια καρδιολογική κοινότητα της Ελλάδας", λέει ο κ. Βασιλικός, ο οποίος παρέλαβε την "σκυτάλη" από τον απερχόμενο πρόεδρο, Ιάπωνα καθηγητή Takanori Ikeda. "Παράλληλα" - προσθέτει - "είναι και μια ευκαιρία να ανεβάσουμε παραπάνω τον πήχη, που σαν αποτέλεσμα θα έχει καλύτερες υπηρεσίες τελικά στους Έλληνες ασθενείς".

Η διαδοχή γίνεται σε μια περίοδο αλματωδών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την καταγραφή σημάτων ηλεκτροκαρδιογραφήματος και την αξιολόγησή τους σε διάφορες καταστάσεις που συνδέονται με τις αρρυθμίες, τον αιφνίδιο θάνατο και τη στεφανιαία νόσο. «Μπαίνουμε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τους νέους εξελιγμένους αλγόριθμους, που δίνουν μεγάλες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων και βιοδεικτών, προκειμένου να ανιχνεύσουμε το επίπεδο κινδύνου. Αυτές οι εξελίξεις στρέφουν και την Ένωση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών», επισημαίνει ο καθηγητής.

Η Γ' Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, την οποία διευθύνει, έχει στο ενεργητικό της μια πλούσια ερευνητική δραστηριότητα άνω των 15 ετών σε καινοτόμες μεθόδους και μοντέλα, που τώρα αρχίζουν να αναδεικνύονται. "Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για την ανάπτυξη των μοντέλων και κυρίως για να τα τεστάρεις κλινικά. Δουλεύουμε πολλά χρόνια σε αυτό και έφτασε η ώρα που οι κόποι μας καρπίζουν", επισημαίνει, για να συμπληρώσει πως "ένα από τα πλεονεκτήματα της αναγνώρισης αυτής, είναι πως έχουμε πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες να δικτυωθούμε με τα μεγάλα Κέντρα του εξωτερικού, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να ακούγεται η φωνή μας, σε μια εποχή που κυριαρχεί η ταχύτητα".

Η ελληνική μελέτη που διακρίθηκε

Η επιστημονική ομάδα της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής είχε αισθητή παρουσία στο συνέδριο της Ιαπωνικής Εταιρείας Αρρυθμιών με τρεις ομιλίες και μια προεδρία, με την συμμετοχή του καρδιολόγου, συνεργάτη της Κλινικής, Κώστα Μπακογιάννη. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καινοτόμου μελέτης για την πρόγνωση του κινδύνου αρρυθμικού θανάτου μετά από έμφραγμα, προκρίθηκε μέσα στις τέσσερις καλύτερες του συνεδρίου.

"Είναι μια δουλειά από το διδακτορικό του Κώστα Τριανταφύλλου, που αποτελεί τμήμα μιας πανελλήνιας πολυκεντρικής μελέτης. Έχει να κάνει με την προσπάθεια πρόβλεψης αρρυθμικού θανάτου σε ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα, αλλά δεν έχουν άλλες παραμέτρους που τους τοποθετούν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για αρρυθμικό θάνατο", εξηγεί ο κ. Βασιλικός και προσθέτει: "Ανέδειξε πως αντί να κάνεις 24ωρη καταγραφή με το holter, μπορείς να βγάλεις τα ίδια ασφαλή συμπεράσματα για αυτούς τους κινδύνους με μια εφαρμογή μόνο 45 λεπτών, με μια άλλου τύπου ανάλυση που εξασφαλίζει πολύ καλή προγνωστική ικανότητα".

Πού κατευθύνεται η έρευνα για τις αρρυθμίες

Με δεδομένους τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών, η επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο επικεντρώνεται στην πρώιμη αναγνώριση, χωρίς να φτάσει ο ασθενής στο στάδιο να εμφανίζει όλη την εικόνα των δεικτών που θα τον κατατάξουν στην κατηγορία κινδύνου.

"Μπορούμε με συγκεκριμένες μεθόδους να ψάξουμε σε συγκεκριμένο πληθυσμό και να δούμε αν πρόκειται να κάνουν κάποιο αρρυθμικό γεγονός που θα οδηγήσει είτε σε αιφνίδιο θάνατο είτε σε κολπική μαρμαρυγή είτε σε οτιδήποτε άλλο. Εκεί επικεντρώνεται η έρευνα", αναφέρει ο καθηγητής, προσθέτοντας πως οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν ραγδαία τον τρόπο ανάλυσης δεδομένων και βιοδεικτών.

"Σε αυτή τη φάση παγκοσμίως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια πράγματα θα μείνουν και κάποια άλλα θα φύγουν. Έχουμε μια χαρά που έχουμε πολλά δεδομένα και τα εργαλεία για να τα αναλύσουμε, σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε ποια είναι τα πραγματικά χρήσιμα. Χρειάζεται κάποιες επιπλέον μελέτες, αλλά τα πράγματα προχωράνε αρκετά γρήγορα και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς