"Εφαρμόστε τα διαγνωστικά πρωτόκολλα με κόφτες για να περιοριστεί η δαπάνη" είναι το μήνυμα που στέλνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Φώτιος Ν. Πατσουράκος, α' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), καρδιολόγος - αρχίατρος εν αποστρατεία και προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του μας τόνισε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και βιώσιμα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και τόνωσης με επιπλέον κονδύλια της αγοράς, να προετοιμαστεί η Πολιτεία για τριψήφιο αριθμό λουκέτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι τα τέλη του έτους. Ηδη κατά τον ίδιο, ο κλάδος ψάχνει με το κυάλι τους ακτινολόγους.  

Μέχρι στιγμής το Συντονιστικό Όργανο της Π.Φ.Υ έχει αποστείλει 2 επιστολές στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και μία επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Ν. Παπαθανάση, προκειμένου να υπάρξει άμεσα συνάντηση (εντός του μήνα) για να συζητηθούν 4 βασικά θέματα: Αυτά είναι:

1) Η υποχρηματοδότηση της Π.Φ.Υ. Σύμφωνα με το πόρισμα του Απριλίου, όπου συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας και παράγοντες του Υπουργείου Υγείας καθώς και στελέχη Οργανισμών του, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Το 2022 ήταν στα 482 εκατ. ευρώ

2) Επιβολή πλαφόν στις εξετάσεις και κατάργηση εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ με μικρή διαγνωστική αξία. Η επιβολή πλαφόν, όπως μας είπε ο κ. Πατσουράκος θα φρενάρει την υπερσυνταγογράφηση. Ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτό, πρέπει -έστω και αργά- να γίνει η ψηφιοποίηση των πρωτοκόλλων από την ΗΔΙΚΑ -μιλάμε για 86 πρωτόκολλα- και για αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Ετσι ο ασθενής θα επιλέγει να πραγματοποιήσει την εξέτασή του σε επόμενο χρονικό διάστημα ή θα επισκέπτεται δημόσια δομή ή θα πληρώνει 100% τη συμμετοχή του. 
Την ίδια στιγμή πρέπει να βγουν εκτός συστήματος εξετάσεις με μικρή διαγνωστική αξία. Οπως αναφέρει δεν είναι δυνατόν στο συνολικό προϋπολογισμό για την Π.Φ.Υ το 12,5 % ή αλλιώς 70 εκατ. ευρώ να είναι οι εξετάσεις βιταμινών.

3) Οι νέες εξετάσεις που μπαίνουν στο σύστημα και οι οποίες μάλιστα είναι πιο ακριβές από άλλες παραδοσιακές να συνοδεύονται και από τον ανάλογο επιπλέον προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό.

4) Το ανεξέλεγκτο clawback.  Πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς δεν είναι μόνο οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του παρελθόντος (άνω των 800 εκατ. ευρώ) από την επιβολή του μέτρου αυτού, αλλά και οι προκρατήσεις (μηνιαίως παρακρατείται το 70%) που γίνονται και μάλιστα σε δεδουλευμένα. Την ίδια στιγμή έχει ξεφύγει και το λειτουργικό κόστος των κέντρων-εργαστηρίων, καθώς η αύξηση μόνο στα υλικά έχει ξεπεράσει το 30%.

Αρα, ολοκληρώνει ο κ. Φ. Πατσουράκος απαιτείται άμεσα αύξηση του προϋπολογισμού, να γίνει εξορθολογισμός της δαπάνης, να επεκταθεί με φίλτρα και κόφτες ο έλεγχος της συνταγογράφησης και να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά της Πολιτείας για το ύψος του clawback που θα πρέπει να καταβληθεί από την πλευρά των φορέων για το 2023 και ό,τι είναι πάνω από αυτό να "πέσει" στις πλάτες του κράτους και όχι στους ιδιώτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια