Σε όλο τον κόσμο καθημερινά ένα άτομο πεθαίνει από ιογενή ηπατίτιδα κάθε 30 δευτερόλεπτα.

"Οι ασθένειες του ήπατος αυξάνονται και στην Αυστρία και αποτελούν έτσι μια μεγάλη οικονομική πρόκληση για το σύστημα υγείας", τόνισε η Angelika Widhalm, πρόεδρος της Hepatitis Hilfe Österreich - Plattform Gesunde Leber (HHÖ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο της ημέρας φέτος είναι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ασθένεια - αλλά και η πραγματοποίηση εξετάσεων.

"Και αν έχετε μολυνθεί, ξεκινήστε αμέσως την κατάλληλη αντιική θεραπεία. Αλλά το να είστε δραστήριοι σημαίνει επίσης να εμβολιαστείτε για να προλάβετε μια μόλυνση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Η Widhalm επεσήμανε ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β, C, Delta μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά στην Αυστρία.

"Η ηπατίτιδα C είναι ιάσιμη. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόβλεψη για εξέταση για ιογενείς ηπατίτιδες στο πλαίσιο του υγειονομικού ελέγχου. Αυτό πρέπει να αλλάξει!" απαίτησε η πρόεδρος του HHÖ.

"Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί, όχι μόνο οι ομάδες κινδύνου", υπογράμμισε. Κάθε πάσχων έχει επίσης δικαίωμα "στη διάγνωση και τη θεραπεία, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]
Με καρκίνο η βολεϊμπολίστρια Πέννυ Ρόγκα
Στιγματισμό βιώνουν τα παιδιά με χρόνιες δερματικές παθήσεις [μελέτη]