Τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2023, περιγράφουν σε σημερινή έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρουν, παγκοσμίως, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C προκαλούν 1,1 εκατομμύρια θανάτους και 3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις κάθε χρόνο μαζί, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β και C.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι στην Ευρώπη σημειώθηκε σταθερή μείωση του αναφερόμενου αριθμού νέων μεταδόσεων ηπατίτιδας Β σε όλες τις χώρες, λόγω της αποτελεσματικής εφαρμογής του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β.

Για την ηπατίτιδα C, ορισμένες χώρες ανέφεραν επίσης μείωση στον αριθμό των νέων μεταδόσεων λόγω των επιπτώσεων των μέτρων πρωτογενούς πρόληψης. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για ορισμένους βασικούς πληθυσμούς, όπως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, που επηρεάζονται δυσανάλογα από την ηπατίτιδα C και που συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια και κενά στις υπηρεσίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon δήλωσε:

"Ο αντίκτυπος των αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β, έχει οδηγήσει σε μείωση της μετάδοσης ασθενειών που σχετίζονται με την ηπατίτιδα Β και C με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, η επιβάρυνση των χρόνιων λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β και C στην Ευρώπη παραμένει σημαντική, καθώς μεγάλο ποσοστό των ατόμων που ζουν με τη νόσο παραμένουν αδιάγνωστα και, ως εκ τούτου, δεν λαμβάνουν τη θεραπεία και τη φροντίδα που χρειάζονται. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να κλιμακώσουμε επειγόντως τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε και να εισαγάγουμε νέες καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία".

Το ECDC έχει αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης που συλλέγει δεδομένα για την αξιολόγηση της προόδου στις ευρωπαϊκές χώρες προς τους στόχους εξάλειψης της ηπατίτιδας που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ηπατίτιδα.

Τα δεδομένα του ECDC για το 2021 υποδηλώνουν σημαντικά κενά στη διάγνωση και τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και C, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται πολύ αργά και έχουν ήδη κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα τη στιγμή της διάγνωσής τους.

Το ECDC δημοσίευσε επίσης στα τέλη του 2022 μια έκθεση για την πρόοδο προς τους στόχους εξάλειψης που σχετίζονται με την πρόληψη της ηπατίτιδας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι για ορισμένους από τους στόχους οι χώρες απέχουν πολύ. Συνολικά, τα δεδομένα έως το 2022 υποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει για την επίτευξη των στόχων της εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030 και της ενίσχυσης των προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της ηπατίτιδας.

Για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030, πρέπει να ληφθούν βασικά μέτρα:

Οι χώρες πρέπει να εντοπίσουν αυτούς που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί εν αγνοία τους από ιογενή ηπατίτιδα μέσω περισσότερων τεστ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσοι κινδυνεύουν περισσότερο από ηπατίτιδα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις, για παράδειγμα, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ή άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα.

Τα προγράμματα θεραπείας σε όλη την Ευρώπη και η κάλυψη των πρακτικών πρόληψης και ελέγχου πρέπει να κλιμακωθούν ώστε να διακοπούν οι υπάρχουσες αλυσίδες μετάδοσης και να μειωθεί η σχετική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τα συστήματα πληροφοριών τους για να κατανοήσουν το εθνικό βάρος της ιογενούς ηπατίτιδας και να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο προς τον στόχο εξάλειψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια