Σημαντική βοήθεια σε μαθητές που φοιτούν σε 194 σχολεία ευπαθών περιοχών παρείχε και φέτος, για 12η σχολική χρονιά, το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - "Διατροφή". Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 7.816 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.    

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23, διατέθηκαν συνολικά 636.423 γεύματα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν: 220.596 συσκευασίες γάλακτος, 124.444 συσκευασίες γιαουρτιού και 636.423 φρούτα εποχής.

Το υγιεινό γεύμα που προσφέρεται δωρεάν, κάθε μέρα πριν τις 10 π.μ., σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, κάλυψε μία σημαντική ανάγκη για μαθητές που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Επίσης, το ίδιο το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενισχύει τη συλλογικότητα, ενώ η κατανάλωση του γεύματος στο ξεκίνημα της σχολικής μέρας βοηθάει στη συγκέντρωσή τους στην τάξη.

Τα διαιτολόγια σχεδιάζονται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis με στόχο να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών και να διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των μαθητών. Όλα τα γεύματα του Προγράμματος "Διατροφή" παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο/έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και δεν περιέχουν καθόλου trans λιπαρά. Έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση του Προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για χιλιάδες οικογένειες. Με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τον Μάιο 2023, το 32,2% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Παράλληλα, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που αφορά παιδιά 0-17 ετών είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν των ενηλίκων και αγγίζει το 28,1%.

Το Ινστιτούτο Prolepsis θα βρίσκεται και τη νέα σχολική χρονιά δίπλα σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη, με στόχο να μηδενιστεί η πείνα στα σχολεία. Ιδιώτες, Ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο στο 210 6255700 για να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα "Διατροφή" και να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Το Πρόγραμμα "Διατροφή" υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-23 από το Ινστιτούτο Prolepsis με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προδιαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο Άδωνις, το mea culpa και ο μύθος του Χότζα...
Ανασφάλιστοι: Για νέο βαρίδι 30 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας