Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό. Η επιτυχία του εγχειρήματος βρίσκεται στο μεταίχμιο, με τη νέα πολιτική ηγεσία να εξετάζει τρόπους επέκτασης των εγγεγγραμμένων πολιτών και υψηλότερης κάλυψης από γιατρούς, ειδικά στην περιφέρεια.

Οι πληροφορίες του iatronet.gr αναφέρουν πως το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, με την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη να σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων.

Στόχος είναι να υπάρξει αναδιαμόρφωση και ανασχηματισμός του ισχύοντος πλαισίου, προκειμένου ο θεσμός να γίνει πιο λειτουργικός σε σχέση με σήμερα.

Η αναπληρώτρια υπουργός και οι συνεργάτες της πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων για τον συγκεκριμένο σκοπό και εκτιμάται πως τα πρώτα αποτελέσματα να είναι απτά τον Σεπτέμβριο

Η παρέμβαση στο θέμα είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος υψηλής συμμετοχής των πολιτών δεν επιτυγχάνεται, κυρίως στην περιφέρεια, όπου είναι περιορισμένη η συμμετοχή των γιατρών.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, έχουν εγγραφεί 4.874.694 πολίτες σε σύνολο 3.428 προσωπικών γιατρών που συμμετέχουν (2.228 από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 1.200 ελεύθεροι επαγγελματίες).

Οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή είναι σήμερα 1.557.686 και αφορούν κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής αφορούν τις ηλικίες άνω των 70 ετών (73,9%) και τα χαμηλότερα στην ηλικιακή ομάδα 17 - 49 ετών (40,8%). Στις ηλικίες 50 - 69 ετών, το ποσοστό εγγεγραμμένων ανέρχεται σε 67,5%.

Η παρέμβαση με τον προσωπικό γιατρό είναι σημαντική, αφενός για την κάλυψη κάθε πολίτη από συγκεκριμένο γιατρό και αφετέρου για τη συμπλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι μία δωρεάν παροχή προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι αποκτούν προσωπικό σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με τον νόμο Ν.4931/2022 (ΦΕΚ Ά 94) ο προσωπικός γιατρός αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα Υγείας. Είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, την εξέταση, την ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την παραπομπή για εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο