"Η ζέστη προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα", λέει η Ursula Funke, φαρμακοποιός στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται, οι φλέβες χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτό επιτρέπει τη ροή υγρών στα πόδια. Επειδή η ροή επιστροφής μέσω των φλεβών δεν λειτουργεί τόσο καλά, αυτές στη συνέχεια διογκώνονται.

"Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από ό,τι οι άνδρες", λέει η Funke. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν πιο αδύναμο συνδετικό ιστό.

Οι φλέβες έχουν λιγότερη στήριξη σε αυτόν τον ιστό όταν είναι συνέχεια ζεστά. Εάν τα πρησμένα πόδια και οι πατούσες εμφανίζονται ξανά και ξανά, είναι προτιμότερο να αποσαφηνιστεί η αιτία από έναν γιατρό. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν σοβαρές παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος ή των νεφρών.

Αν έχετε βαριά πόδια και πόδια μόνο πού και πού το καλοκαίρι, αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:

Οι άνθρωποι συχνά δεν κινούνται αρκετά", λέει ο εναλλακτικός θεραπευτής René Gräber από το Preetz (Schleswig-Holstein).

Ειδικά στη ζέστη, πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να μην κινούνται για να αποφύγουν την εφίδρωση.

Όμως η κίνηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Αυτό μπορεί να κάνει τα πόδια σας να αισθάνονται καλύτερα.

Όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο, βοηθάει να σηκώνεστε και να περπατάτε πιο συχνά. Αυτό μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης. Και στο ίδιο το γραφείο; "Συνεχίστε να κουνάτε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας μπρος-πίσω", συμβουλεύει η Ursula Funke.

Ένας περίπατος το βράδυ ή μια όχι πολύ απαιτητική γυμναστική επίσης αναζωογονούν την κυκλοφορία του αίματος και έτσι είναι επίσης ευεργετικά για τα πόδια ή τα πέλματα.

Κάντε ποδήλατο - αλλά ανάσκελα

Μια άσκηση που δεν απαιτεί πολλά: Ξαπλώστε ανάσκελα για ένα ήσυχο λεπτό και στη συνέχεια κάντε ποδήλατο με τα πόδια σας στον αέρα.

Η άσκηση θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Μια άλλη επιλογή: Κάντε κύκλο με το πόδι: Σηκώστε το ένα πόδι και αφήστε το πόδι να κάνει κύκλο προς τα έξω και προς τα μέσα από τον αστράγαλο.

Σηκώστε τα πόδια σας ψηλά

Βάζοντας τα πόδια σας ψηλά επιτρέπει στα συσσωρευμένα υγρά να στραγγίσουν καλά. "Ο τέλειος τρόπος είναι να εναλλάσσετε την ανύψωση και την κίνηση", λέει η Ursula Funke.

Τη νύχτα, είναι καλή ιδέα να κρατάτε τα πόδια σας ελαφρώς ψηλότερα στο κρεβάτι από το κεφάλι σας.

Αναζωογονήστε τα πόδια με ένα κρύο ντους

Ο René Gräber συνιστά ένα κρύο ντους για τα κάτω άκρα των ποδιών μία ή δύο φορές την ημέρα, το οποίο είναι μία από τις θεραπείες Kneipp. Χρησιμοποιήστε το λάστιχο του ντους για να τρέξετε κρύο νερό πάνω από τα κάτω πόδια, πρώτα την αριστερή μπροστινή πλευρά από το πόδι προς τα πάνω, στη συνέχεια την αριστερή πίσω πλευρά από το πόδι προς τα πάνω.

Στη συνέχεια, είναι η σειρά του άλλου ποδιού. Εάν έχετε κρύα πόδια, ο Gräber λέει ότι πρέπει να αποφύγετε προς το παρόν το ντους των κάτω ποδιών. "Σε αυτή την περίπτωση, πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι να ζεσταθούν τα πόδια σας.

Πίνετε πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών υγρών διευκολύνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Ταυτόχρονα, βοηθά στην αφυδάτωση των ιστών, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό στην αρχή.

Το μεταλλικό νερό και τα τσάγια από βότανα είναι ιδανικά. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε το αλκοόλ. Ειδικά τις ζεστές ημέρες, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε κυκλοφορικά προβλήματα.

Τρώτε ελαφρά

Αποφύγετε τα βαριά και υψηλής θερμιδικής αξίας γεύματα, καθώς αυτό επιβαρύνει άσκοπα το σώμα -και άρα και τα πόδια και τα πέλματα- σε ζεστό καιρό. Το ελαφρύ, υγιεινό φαγητό με πολλά φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Άνετα παπούτσια ή ξυπόλυτοι

Τα επίπεδα και άνετα παπούτσια ανακουφίζουν τις φλέβες στα πόδια τις ζεστές ημέρες, σε αντίθεση με τα παπούτσια με ψηλό τακούνι. Βγάλτε τα παπούτσια σας πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και περπατήστε ξυπόλητοι, συμβουλεύει ο René Gräber.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας περπατώντας ξυπόλητοι το πρωί, όταν υπάρχει ακόμα δροσιά στο γκαζόν του κήπου. "Στη συνέχεια, απλώς σκουπίστε τη δροσιά και αφήστε τα πόδια σας να στεγνώσουν φυσικά", λέει ο Gräber.

Αν τίποτα άλλο δεν βοηθάει, οι κάλτσες στήριξης μπορεί να είναι μια καλή λύση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κάλτσες ασκούν πίεση στις φλέβες και έτσι βοηθούν στη μεταφορά του αίματος από τα πόδια στην καρδιά. "Αλλά οι κάλτσες στήριξης πρέπει πραγματικά να είναι μόνο η τελευταία λύση σε ζεστό καιρό", λέει η Ursula Funke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου