Ο δημόσιος θηλασμός παραμένει ένα θέμα ταμπού. Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερες από 6.400 μητέρες που διεξήχθη από έναν κατασκευαστή βρεφικών προϊόντων στις γερμανόφωνες χώρες έδειξε ότι τα δύο τρίτα βιώνουν αρνητικές αντιδράσεις.

Ειδικά σε παμπ, σε δημόσιους χώρους, στα εμπορικά καταστήματα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πολλές μητέρες βιώνουν αρνητικές εμπειρίες. Μια "σφραγίδα θηλασμού"αναμένεται να εξομαλύνει το τάισμα των μωρών, ειπώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη.

"Τα στοιχεία θα πρέπει να μας δώσουν τροφή για σκέψη ως κοινωνία", δήλωσε ο εμπνευστής της έρευνας Georg Ribarov, Market Manager Austria της MAM Baby. "Ο δημόσιος θηλασμός εξακολουθεί να είναι ένα πολωτικό θέμα". Έτσι, το 39% των μητέρων δήλωσε ότι θεωρεί άβολο να θηλάσει δημόσια. Η εχθρότητα, τα σχόλια ή τα αρνητικά βλέμματα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα σε εστιατόρια και καφετέριες, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι εμπειρίες που περιγράφονται, κυμαίνονται από απαξιωτικά βλέμματα έως ανεπιθύμητες συμβουλές, εκδίωξη, προσβολές ή επιθετικά σχόλια, εξήγησε ο Ribarov.

Πέρυσι, η MAM είχε ήδη δείξει σε μια μικρότερη μελέτη ότι ο θηλασμός προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο κοινό, αλλά φέτος το δείγμα διευρύνθηκε σημαντικά και ζητήθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι γυναίκες που θήλαζαν "διατάχθηκαν να πάνε στην τουαλέτα", "κοιτάχτηκαν επίμονα από άνδρες", "δεν εξυπηρετήθηκαν" ή ακόμη και εκδιώχθηκαν από το εστιατόριο.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) γνωρίζουν αρνητικές εμπειρίες, ιδίως στο τραπέζι: αρνητικά πρωτοπόροι είναι οι παμπ και οι καφετέριες με 37%, ακολουθούμενες από τους δημόσιους χώρους και τα πάρκα (30%) και τα καταστήματα (12%).

Μία στις δέκα μητέρες δεν θηλάζει δημοσίως και σχεδόν μία στις πέντε (17%) το αποφεύγει κατά το δυνατόν. Το 48% των γυναικών επιλέγει χώρους που είναι λιγότερο πολυσύχναστοι, το 43% επιλέγει χώρους που δεν είναι εύκολα ορατοί.

Η πρωτοβουλία "Σφραγίδα θηλασμού" που ξεκίνησε πρόσφατα η MAM Baby έχει θέσει ως στόχο την ομαλοποίηση του θηλασμού στο αυστριακό κοινό και τη δημιουργία χώρων φιλικών προς το θηλασμό.

Οι εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τη "Χάρτα Μητρικού Θηλασμού" θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμες ήδη από την είσοδο. Η χάρτα περιλαμβάνει πέντε ακρογωνιαίους λίθους για ένα ασφαλές και εκτιμητέο περιβάλλον για όλες τις γυναίκες που θηλάζουν, τους γονείς και τα μωρά τους.

Η μαία Christina Ruthofer χαρακτήρισε τα αποτελέσματα "σοκαριστικά" και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ανάγκες των μωρών πρέπει να ικανοποιούνται άμεσα και πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη και το δέσιμο, είπε. "Είναι μια επιβολή το γεγονός ότι οι μητέρες πρέπει να αντιμετωπίζουν δημόσια εχθρότητα όταν κάνουν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο: να ταΐζουν το μωρό τους και να το κρατούν ζωντανό", δήλωσε η Ruthofer.

Ο εστιάτορας Berndt Querfeld είναι ευτυχής που θα συμμετάσχει με όλα τα καταστήματά του: "Ανυπομονούμε να έχουμε σύντομα τη σφραγίδα θηλασμού να κοσμεί τις πόρτες μας. Έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι τα μωρά είναι πάντα ευπρόσδεκτα στο τραπέζι μας". Ο θηλασμός θα πρέπει να είναι αποδεκτός παντού. "Μουσεία, ξενοδοχεία, βιβλιοθήκες και άλλα δημόσια ιδρύματα καλούνται θερμά να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία", τόνισε ο Ribarov.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πράγματα που δεν γνωρίζατε για το ανδρικό μόριο
Η πρώτη Ελληνίδα στην οποία συνταγογραφήθηκε ιατρική κάνναβη - Τα αποτελέσματα
Διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό ενηλίκων οι μισοί Έλληνες - Πόσοι είναι αρνητές [μελέτη]