Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που έπιναν τσάι kombucha για 4 εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα σε σύγκριση με την κατανάλωση ροφήματος placebo, έδειξε κλινική δοκιμή του Georgetown University.

Tο εύρημα της πιλοτικής δοκιμής σε 12 άτομα, υπέδειξε την πιθανότητα διατροφικής παρέμβασης που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου.

Ο Dan Merenstein, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταστεί σαφές αν το συγκεκριμένο ρόφημα βοηθά στον διαβήτη, όμως η παρούσα δοκιμή φαίνεται υποσχόμενη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μια ομάδα έπινε περίπου 1 φλιτζάνι kombucha ή placebo καθημερινά για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια μετά από 2 μήνες, για να απορριφθεί η βιολογική επίδραση των ροφημάτων, έγινε ανταλλαγή ροφημάτων μεταξύ των ομάδων, με ακόμα 4 εβδομάδες κατανάλωσής τους. Σε καμία ομάδα οι ερευνητές δεν είπαν τότε ποιο ρόφημα λάμβανε.

Το Kombucha φάνηκε να μειώνει το μέσο επίπεδο γλυκόζης μετά από 4 εβδομάδες, από 164 σε 116  mg/dl., ενώ η διαφορά, μετά από 4 εβδομάδες με το  placebo δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τη σύσταση των μικροοργανισμών ζύμωσης στο kombucha ώστε να διαπιστώσουν ποια συστατικά θα μπορούσαν να είναι πιο ενεργά.

Διαπίστωσαν ότι το ρόφημα αποτελείτο κυρίως από βακτήρια γαλακτικοί οξέος, βακτήρια οξικού οξέος και μια μορφή ζυμομύκητα που ονομάζεται Dekkera.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έδωσαν προκαταρκτικές ενδείξεις πως ένα ρόφημα θα μπορούσε να έχει επίδραση στον διαβήτη. Μεγαλύτερη έρευνα, ελπίζουν να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.

Πηγές:
Frontiers in Nutrition.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]