Τα νέα κρούσματα λέπρας στη Φλόριντα δεν είναι εισαγόμενα, αλλά εγχώρια. Αυτό διαμορφώνει συνθήκες ενδημικής μετάδοσης, την οποία επιχειρούν να εξηγήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Σε πρόσφατη έκθεση ειδικών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρεται πως ο τρόπος μετάδοσης της λέπρας δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Ένα υψηλό ποσοστό άσχετων μεταξύ τους κρουσμάτων στις νότιες ΗΠΑ βρέθηκε να φέρει το ίδιο στέλεχος της νόσου (Mycobacterium leprae) με το μικρό θηλαστικό αρμαδίλο (φωτογραφία), στοιχείο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ζωονόσο. 

Άλλη μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι πολλά από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις ανατολικές ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Τζόρτζια και η κεντρική Φλόριντα, δεν είχαν σχέση με ζωονόσους ή πρόσφατη διαμονή εκτός ΗΠΑ.

Η μετανάστευση θα μπορούσε να αποτελεί έναν παράγοντα μετάδοσης σε ιστορικά μη ενδημικές περιοχές. Από το 2022, ωστόσο, παρατηρείται μείωση στα κρούσματα σε άτομα που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ. Το δεδομένο αυτό μαρτυρά πως η λέπρα έχει γίνει μία ενδημική διαδικασία στη Φλόριντα και επιβάλλεται περαιτέρω έρευνα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και οι γιατροί καλούνται από το υπουργείο Υγείας να αναφέρουν τυχόν κρούσμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν έως την επόμενη εργάσιμη μέρα. Η ιχνηλάτηση κρίνεται ως ένα σημαντικό μέσο για τον εντοπισμό των πηγών μετάδοσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC, μέχρι στιγμής, η ιχνηλάτηση στη Φλόριντα δεν έχει οδηγήσει σε σχέση κρουσμάτων με ταξίδια, έκθεση σε ζωονοσογόνους παράγοντες, επαγγελματικές σχέσεις ή προσωπικές επαφές.

Όπως αναφέρουν, η απουσία των γνωστών παραγόντων κινδύνου στην περιοχή, σε συνδυασμό με την παραμονή των κατοίκων για μεγάλο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους, οδηγεί σε διερεύνηση περιβαλλοντικών πηγών μετάδοσης.

Με αυτά τα δεδομένα, η κεντρική Φλόριντα χαρακτηρίζεται ως μία περιοχή στην οποία ενδημεί η λέπρα και στο πλαίσιο αυτό προτείνονται μέτρα, όπως η αναφορά από μελλοντικούς ασθενείς για το εάν έχουν πραγματοποιήσει επίσκεψη εκεί.

Η λέπρα ή νόσος του Χάνσεν, είναι μια χρόνια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το μυκοβακτήριο της λέπρας (Mycobacterium leprae). Επηρεάζει κυρίως το δέρμα και το περιφερικό νευρικό σύστημα και η πορεία της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευαισθησία βακτήριο.

Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στους οφθαλμούς και στο νευρικό ιστό.

Η λέπρα ήταν ιστορικά ασυνήθιστη στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί στις νοτιοανατολικές πολιτείες την τελευταία δεκαετία.

Κρούσματα στην Ελλάδα

Το 2011, είχαν καταγραφεί τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα και το 2022 ακομη δύο, ένα στο νοσοκομείο "Αττικόν" και ένα στο Πανεπιστημιακό Ρίου. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρά την κακή της φήμη πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων.

Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.

Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας