Ένα είδος yoga μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ καλή πρώιμη παρέμβαση σε ηλικιωμένες που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε μικρή έρευνα που εστίασε στην kundalini yoga, συμμετέχουσες ανέφεραν ότι η επίδρασή της ως προς τη μείωση του στρες μεταφραζόταν σε πιο αποτελεσματική μνήμη.

Η επικεφαλής της έρευνας, ψυχίατρος στο University of California, Dr. Helen Lavretsky, εστιάζει τώρα σε γυναίκες που δεν έχουν τόση βλάβη όση στην προηγούμενη έρευνα που έκανε, αλλά που έχουν παρόλα αυτά κίνδυνο νοητικής εξασθένησης. Η ιδέα είναι να φτάσουν στο σημείο όπου η άσκηση με yoga θα εμποδίζει τη μελλοντική νοητική εξασθένηση και την εμφάνιση νόσο Alzheimer.

Στην έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της kundalini yoga έναντι της εκπαίδευσης ενίσχυσης μνήμης, στον ιππόκαμπο 22 γυναικών περίπου 60 ετών.

Όλες είχαν αναφέρει έκπτωση της μνήμης και είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Και οι 2 ομάδες έκαναν μάθημα για μια ώρα την εβδομάδα εκτός από  την καθημερινή μελέτη ή πρακτική στο σπίτι, για 12 εβδομάδες.

Με μαγνητικές τομογραφίες οι ερευνητές μελέτησαν πώς ήταν πριν και μετά τις 12 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι η yoga μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί την περιοχή του ιππόκαμπου που επηρεάζεται από το στρες.

Είχαν επίσης περισσότερη αύξηση των συνάψεων στην περιοχή σε σύγκριση με όσες έκαναν εκπαίδευση ενίσχυσης μνήμης, που μπορεί να υποδεικνύει μακροπρόθεσμα νευρωνικά οφέλη από την πρακτική.

Γυναίκες που έκαναν εκπαίδευση ενίσχυσης μνήμης, είχαν περισσότερη βελτίωση στον εγκέφαλο έναντι της yoga όσον αφορά την ενσωμάτωση πληροφοριών από τις αισθήσεις στη μνήμη.

Οι συμμετέχουσες που έκαναν yoga παρατήρησαν διαφορά στην καθημερινότητά τους. Είπαν ότι είχαν λιγότερο στρες και ότι η μνήμη τους ήταν καλύτερη και μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη