Ο θηλασμός για έξι μήνες ή περισσότερο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων στις μητέρες για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Νότια Αυστραλία.

Το εκπληκτικό καρδιομεταβολικό όφελος για την υγεία της μητέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο  αργότερα στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν στο International Breastfeeding Journal από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Πανεπιστημίου Flinders – προέρχονται από μια μακροχρόνια μελέτη 160 μητέρων που θήλαζαν οι οποίες συμμετείχαν σε τσεκαπ μετά τον τοκετό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες εμφάνισαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ΔΜΣ έως και τρία χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού τους.

Η Claire Roberts, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν θετική για γυναίκες με επιπλοκές εγκυμοσύνης, καθώς εμφάνισαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη χοληστερόλη στα τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

«Αυτό σημαίνει ότι ο θηλασμός βελτιώνει τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου των γυναικών, κάτι που είναι καλά νέα για τις νέες μητέρες που ενδέχεται να κινδυνεύουν να αναπτύξουν μελλοντικές καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις», δήλωσαν οι ερευνητές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 280 γυναίκες και τα παιδιά τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μέση αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη κεντρική αρτηριακή πίεση από εκείνες που δεν θήλασαν.

Παρατηρήθηκε ότι εάν γυναίκες με τουλάχιστον μία σημαντική επιπλοκή εγκυμοσύνης θήλαζαν για τουλάχιστον έξι μήνες, είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένο προφίλ χοληστερόλης και χαμηλότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με εκείνες που δεν θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες.

Πηγές:
International Breastfeeding Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη