Η μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα έως σήμερα για τους ψυχιατρικούς παράγοντες που μπορούν να συνοδεύουν την ενδομητρίωση, έδειξε ότι η κατάθλιψη, το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του χρόνιου πόνου της ενδομητρίωσης αλλά ότι έχουν τους δικούς τους υποκείμενους γενετικούς μηχανισμούς.

Ο Renato Polimanti, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και ψυχικής υγείας είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι αναμενόταν. Η βιολογική βάση δεν είναι μόνο χρόνιος πόνος και υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κατανοηθούν.

Η Dora Koller, δήλωσε ότι για πολύ καιρό η πάθηση εθεωρείτο γυναικολογική και οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζονταν όταν εμφανίζονταν στον γιατρό με υπογονιμότητα. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επίδραση εκτείνεται πολύ πέρα από την αναπαραγωγή.

Ερευνητές του Yale εξέτασαν στοιχεία της UK Biobank 8.200 ασθενών με ενδομητρίωση και 194.000 υγιών (ομάδα ελέγχου).

Πρώτα εξέτασαν αν η κατάθλιψη, το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές ήταν πιο εμφανείς σε γυναίκες με ενδομητρίωση.

Διαπίστωσαν ότι το να έχει μια γυναίκα ενδομητρίωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίζει τις παραπάνω διαταραχές ψυχικής υγείας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τους γενετικούς παράγοντες της σχέσης και η ανάλυσή τους έδειξε σημαντικά υψηλή γενετική συσχέτιση μεταξύ ενδομητρίωσης και καθεμιάς από τις 3 διαταραχές.

Ανάλυση για τυχόν κοινές γενετικές ποικιλομορφίες έδειξε ότι η ποικιλομορφία DGKB rs12666606, είναι κοινή μεταξύ ενδομητρίωσης και κατάθλιψης. Πρόκειται για γονίδιο η Koller.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου