Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνoϊού 2019 (COVID-19) έχει αναφερθεί ευρέως μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παιδικού διαβήτη τύπου 1.H Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) συνοψίζει τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine (Αύγουστος 2023). Σύμφωνα με τη  μελέτη αυτή, συμμετείχαν 4586 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και Γερμανία. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 και ελέγχονταν κάθε 3 μήνες για διαβήτη τύπου 1 εάν είχαν αυτοαντισώματα νησίδων (440 συμμετέχοντες) και κάθε 6 μήνες εάν δεν είχαν (4146 συμμετέχοντες). Όλα ελέγχθηκαν για λοίμωξη SARS-CoV-2 και αντισώματα ακίδας (εμβολιασμός) σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης.

Από τα 4586 παιδιά, τα 705 (15,4%) είχαν θετικό τεστ για λοίμωξη έναντι του SARS-CoV-2 — 623 από τα 4146 παιδιά χωρίς αυτοαντισώματα νησίδων (15,0%) και 82 από τα 440 παιδιά με αυτοαντισώματα νησίδων (18,6%).

Συνολικά 45 παιδιά έλαβαν διάγνωση διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 24 μηνών. Πέντε παιδιά έλαβαν διάγνωση πριν την ανίχνευση θετικού τεστ SARS-CoV-2. Ένα παιδί έλαβε διάγνωση διαβήτη τύπου 1 μετά την ανίχνευση λοίμωξης SARS-CoV-2. Τα υπόλοιπα 39 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 δεν είχαν ποτέ θετικό τεστ SARS-CoV-2 : 30 δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, 2 εμβολιάστηκαν πριν από τη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 και 4 εμβολιάστηκαν μετά τη διάγνωση, 3 δεν εξετάστηκαν. Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών στα οποία εμφανίστηκαν θετικά σε αυτοαντισώματα των νησιδίων-ήταν μεγαλύτερος μεταξύ αυτών με λοίμωξη από SARS-CoV-2. Ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν με  διαβήτη τύπου 1 δεν διέφερε είτε είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2 είτε όχι. Όλα τα παιδιά προσήλθαν για παρακολούθηση είτε τέσσερις είτε οκτώ φορές κατά τη διάρκεια των 2 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των αυτοαντισωμάτων των νησιδίων.

Παρά την αληθοφάνεια μιας βιολογικής σύνδεσης, ο έλεγχος για τον ιό και τον διαβήτη τύπου 1 στη συγκεκριμένη μελέτη παιδιών πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έδειξε ότι η COVID-19 προκάλεσε διαβήτη τύπου 1. Αυτά τα ευρήματα ωστόσο αντικατοπτρίζουν ένα στενό εύρος ηλικιών μεταξύ παιδιών και εφήβων με αυξημένο γενετικό κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση μπορεί να προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο