Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επιστμόνες του  QIMR Berghofer Centre for Immunotherapy and Vaccine Development στο Queensland, και του Boston-based Elicio Therapeutics, περιγράφουν πώς ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που εκπαιδεύει τα Τ κύτταρα και τα αντισώματα να πολεμήσουν τον ιό Epstein-Barr Οι ερευνητές εργάζονται για να θέσουν το εμβόλιο σε κλινική δοκιμή.

Ο Rajiv Khanna, δήλωσε ότι οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνολογία πλατφόρμας που μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματικά, ανοσία με Τ κύτταρα και να τη διατηρήσει.

Αν και οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να αναπτύξουν εμβόλιο για τον ιό τον ιό Epstein-Barr, το ενδιαφέρον αυξήθηκε όταν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ λοίμωξης από τον ιό και κατοπινής εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης. Υπάρχουν  ενδείξεις ότι ενδεχομένως και άλλες νόσοι συνδέονται με τον ιό, όπως ο καρκίνος.

Οι ερευνητές των Elicio και QIMR, ελπίζουν ότι το υποψήφιο εμβόλιο θα δρα έναντι βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμή νόσησης κρατώντας τον ιό εκτός των κυττάρων Β, στις αμυγδαλές.

Αυτό οφείλεται στην ικανότητα διέγερσης των κυττάρων Τ και των αντισωμάτων.

Αν και δεν συνέκριναν το εμβόλιο με άλλα υποψήφια, διαπίστωσαν ότι ποντικοί που το έλαβαν είχαν ουδετεροποιημένα αντισώματα και Τ κύτταρα έναντι του ιού παραπάνω από 7 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Tο εμβόλιο, επίσης φάνηκε να καταστέλλει τον καρκίνο που συνδέεται με τον ιό, σε πειραματόζωα.

 

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς