Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology, επιστήμονες αναφέρουν ότι ανέπτυξαν εργαλείο, το PRESTO, που εντοπίζει ασθενείς με ψωρίαση οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα και ενδεχομένως μπορεί να ωφεληθούν από θεραπείες πρόληψης.

Σε 635 ασθενείς με ψωρίαση, 51 και 71 εμφάνισαν ψωριασική αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια 1 και 5 ετών παρακολούθησης, αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας εντός ενός έτους ήταν υψηλότερος σε ασθενείς νεότερης ηλικίας, άντρες, με οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, δυσκαμψία στη μέση, προβλήματα στα νύχια, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, χρήση βιολογικών φαρμάκων, φτωχή υγεία και ένταση του πόνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας εντός 5 ετών ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με πρωινή δυσκαμψία, προβλήματα ψωρίασης στα νύχια, ένταση της ψωρίασης, κόπωση, πόνο και σχέση συστημικών μη βιολογικών φαρμάκων ή φωτοθεραπείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία, το PRESTO, που είναι διαθέσιμο online, χρησιμοποιεί μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό του κινδύνου ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα.

Η Lihi Eder, του University of Toronto, δήλωσε ότι το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε μελλοντικές προσπάθειες για τη μείωση της εξέλιξης από ψωρίαση σε ψωριασική αρθρίτιδα.

Επίσης ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε ασθενείς για την αύξησή της εγρήγορσης όσον αφορά τον κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας.

Πηγές:
Arthritis & Rheumatology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου