Οσο μεγαλύτερο είναι το  διάστημα που έχει κάποιος διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο πιθανόν είναι ενδεχομένως να εμφανίζει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου του, αναφέρει έρευνα του Michigan Medicine.

Σε ανάλυση που έγινε σε 51 μεσήλικες Αμερικανούς Ινδιάνους με τη νόσο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το NIH Toolbox Cognitive Battery και μαγνητική τομογραφία για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ διαβήτη, νοητικής λειτουργίας και σύνθεσης του εγκεφάλου.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις υπέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη διάρκεια διαβήτη τύπου 2 είχαν μειωμένο μέσο πάχος φλοιού και όγκο φαιάς ουσίας και αυξημένο όγκο υπερεντάσεων της λευκής ουσίας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την αρνητική επίπτωση του μακροχρόνιου διαβήτη στην εικόνα του εγκεφάλου και τονίζουν τη σημασία της πρόληψης της πάθησης.

Η γνωστική λειτουργία  δεν διέφερε έναντι συμμετεχόντων χωρίς τη νόσο.

Ο Evan Reynolds, δήλωσε ότι είναι μια από τις πρώτες φορές που αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με τη διάρκεια του διαβήτη.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι επιπλοκές του διαβήτη, όπως ΧΝΝ και βλάβη στα νεύρα της καρδιάς και στα αγγεία, συνδέονται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Annals of Clinical and Translational Neurology.

Πηγές:
Annals of Clinical and Translational Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]