Θα μπορούσαμε άραγε να εντοπίσουμε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρδιαγγειακής νόσου από το σάλιο; Επιστήμονες θεωρούν πως ανακάλυψαν τρόπο να το κάνουν. Η φλεγμονή των ούλων οδηγεί σε περιοδοντίτιδα, που συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο.

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε απλό στοματικό διάλυμα για να διαπιστώσει αν επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων- δείκτης φλεγμονής ούλων-στο σάλιο υγιών ενηλίκων θα μπορούσαν να συνδεθούν με προειδοποιητικά σημάδια καρδιαγγειακής νόσου.

Ανακάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα σχετίζονταν με προβληματική διαστολή που προκαλείται από τη ροή- πρώιμος δείκτης φτωχής υγείας των αρτηριών.

Ο Dr. Trevor King, του Mount Royal University, δήλωσε ότι ακόμα και σε νέους υγιείς ενήλικες τα χαμηλά επίπεδα φλεγμονώδους φορτίου στο στόμα έχουν ενδεχομένως επίπτωση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Oral Health.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν υγιείς νέους ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν χαμηλότερα επίπεδα στοματικής φλεγμονής μπορούν να σχετίζονται κλινικά με την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιλέχτηκαν 28 μη καπνιστές μεταξύ 18 και 30 ετών, χωρίς συννοσηρότητες  ή φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και χωρίς ιστορικό περιοδοντίτιδας. Τους ζητήθηκε να νηστέψουν για 6 ώρες, εκτός από το νερό, πριν πάνε στο εργαστήριο.

Στο εργαστήριο ξέπλυναν το στόμα τους με νερό πριν το ξεπλύνουν με αλατούχο διάλυμα που συλλέχτηκε για ανάλυση,. Οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν για 10 λεπτά για καρδιογράφημα και παρέμειναν ξαπλωμένοι ακόμα 10 λεπτά για να μετρηθεί η πίεσή τους, η διαστολή που προκαλείται από τη ροή και η ταχύτητα διάδοσης παλμού- κύματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υψηλά λευκά αιμοσφαίρια στο σάλιο είχαν σημαντική σχέση με φτωχή διαστολή που προκαλείται από τη ροή υποδεικνύοντας ότι αυτοί ενδεχομένως μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Όμως δεν υπήρχε σχέση μεταξύ λευκών αιμοσφαιρίων και ταχύτητας διάδοσης παλμού-κύματος, επομένως μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία των αρτηριών δεν είχε συμβεί.
Ο Dr. Michael Glogauer δήλωσε ότι το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο ετήσιο τσεκάπ στο ιατρείο ή στον οδοντίατρο.

Πρόκειται για πιλοτική έρευνα και χρειάζονται νέες μελέτες.

Πηγές:
Frontiers in Oral Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ