Έχει σημασία αν κάποιος κάνει κάποιο εμβόλιο στο δεξί ή στο αριστερό χέρι; Νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η επιλογή παίζει ρόλο.

Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έλαβαν  όλα τα εμβόλιά τους στο ένα χέρι είχαν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση έναντι όσων τα μοίρασαν στα δυο χέρια. Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eBioMedicine.

Στην έρευνα παρατήρησης οι επιστήμονες ανέλυσαν ανοσιακές αποκρίσεις 300 ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ COVID-19 και έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2021.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες έτσι ώστε είτε να λάβουν 2 δόσεις στο ίδιο χέρι ή την δεύτερη δόση στο αντίθετο χέρι.

Δυο εβδομάδες μετά τη λήψη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού εντοπίστηκαν στο 67% των ανθρώπων που έλαβαν τις 2 ενέσεις στο ίδιο χέρι έναντι 43% όσων εμβολιάστηκαν σε διαφορετικά χέρια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως ανταποκρίνονται καλύτερα σε συνεχείς δόσεις στο ίδιο χέρι, επειδή τα εμβόλια στοχεύουν τους ίδιους λεμφαδένες καθιστώντας τους πιο ενεργούς στην παραγωγή ανοσιακών  κυττάρων για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Πηγές:
eBioMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νομοσχέδιο για παράταση στις συμβάσεις των υγειονομικών - ΠΟΕΔΗΝ: Εμπαιγμός
Κέντρα Τραύματος και παιδικοί τραυματισμοί - Τι πρέπει να γίνει
Τι κρύβεται στο πλυντήριο εκτός από τα ρούχα