Ερευνητές του Miami University ανακάλυψαν ότι το να εξοικειώνουν ασθενείς σε μια εγχείρηση μέσω επαυξημένης πραγματικότητας μειώνει τα επίπεδα άγχους τους. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η ομάδα έδωσε σε ασθενείς εξοπλισμό επαυξημένης πραγματικότητας πριν από μια ορθοπεδική εγχείρηση και συνέκρινε τα επίπεδα άγχους τους με αυτά ομάδας ελέγχου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άγχος καθώς προετοιμάζονται για μια εγχείρηση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 140 ανθρώπους που είχε προγραμματιστεί να υποβληθούν σε ορθοπεδική εγχείρηση να λάβουν μέρος σε πείραμα επαυξημένης πραγματικότητας. Αποκλείστηκαν 45 και έμειναν 95 ασθενείς να λάβουν μέρος στο πείραμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-σε αυτούς που έλαβαν τις συνήθεις οδηγίες πριν την εγχείρηση και σε όσους έλαβαν αυτές και εμπειρία 3 λεπτών επαυξημένης πραγματικότητας με αφηγητή τον χειρουργό.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν 4 φορές σε διαφορετικές περιόδους της εμπειρίας τους σχετικά με το επίπεδο άγχος-2 φορές πριν την εγχείρηση και 2 μετά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί στην ομάδα της επαυξημένης πραγματικότητας ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και στρες έναντι της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικό όπλο για τη μείωση του στρες πριν την εγχείρηση.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους