Όταν οι αστροναύτες ταξιδεύουν στο διάστημα, η εμπειρία εξαντλεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα οστά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ευτυχώς, φαίνεται ότι το σώμα τους μπορεί τελικά να τα αναπληρώσει μετά την επιστροφή τους στη Γη, χάρη στο λίπος που αποθηκεύεται στο μυελό των οστών.

«Διαπιστώσαμε ότι οι αστροναύτες είχαν σημαντικά λιγότερο λίπος στο μυελό των οστών τους περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή τους στη Γη», δήλωσε ο ερευνητής  Dr. Guy Trudel, του University of Ottawa.

«Πιστεύουμε ότι το σώμα χρησιμοποιεί αυτό το λίπος για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στο ξαναχτίσιμο των οστών που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού»,δήλωσε.

Η νέα έρευνα βασίζεται στην προηγούμενη εργασία του ερευνητή, η οποία διαπίστωσε ότι τα σώματα των αστροναυτών κατέστρεψαν 54% περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια κατά τη διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού από ό,τι στη γη. Αυτό είναι γνωστό ως «διαστημική αναιμία».

«Εάν μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς ελέγχει αυτήν την αναιμία, ίσως μπορέσουμε να βελτιώσουμε την πρόληψη και τη θεραπεία», δήλωσε,

Για τη μελέτη, οι ερευνητές υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες μυελού των οστών 14 αστροναύτες σε διάφορες χρονικές στιγμές πριν και μετά από μια εξάμηνη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση 4,2% στο λίπος του μυελού των οστών περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή τους στη Γη. Σταδιακά επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα και συνδέθηκε στενά με την αυξημένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποκατάσταση των οστών.

«Δεδομένου ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια δημιουργούνται στο μυελό των οστών και τα κύτταρα των οστών περιβάλλουν τον μυελό των οστών, είναι λογικό το σώμα να χρησιμοποιεί το τοπικό λίπος του μυελού των οστών ως πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή οστών», είπε ο Trudel. . «Ανυπομονούμε να το διερευνήσουμε περαιτέρω σε διάφορες κλινικές συνθήκες στη Γη», σημείωσε.

Οι νεότεροι αστροναύτες μπορεί να έχουν αυξημένη ικανότητα να αξιοποιούν την ενέργεια από το λίπος του μυελού των οστών, σημείωσαν οι συγγραφείς. Το λίπος μυελού των οστών των γυναικών αστροναυτών αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο μετά από ένα χρόνο.

Στο επάγγελμά του ως ιατρός αποκατάστασης, οι περισσότεροι από τους ασθενείς του Τρούντελ είναι αναιμικοί. Έχουν χάσει μυϊκή και οστική μάζα μετά από μακρά ασθένεια και περιορισμένη κινητικότητα. Η αναιμία τους καθιστά πιο δύσκολο να ασκηθούν και να ανακτήσουν τη μυϊκή και οστική μάζα.

«Ελπίζω ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν από την ακινησία στη Γη καθώς και στο διάστημα», είπε ο ερευνητής. «Η έρευνά μας θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, το μεταβολικό σύνδρομο, η γήρανση και ο καρκίνος, που σχετίζονται με την αύξηση του λίπους του μυελού των οστών».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν  στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία