Η έκθεση στον μόλυβδο είναι από καιρό γνωστός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, η χρόνια έκθεση μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τη σκέψη και τις κινητικές ικανότητες. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης.

Ερευνητές του Texas A&M University μελέτησαν την επίδραση του παθητικού καπνίσματος όσον αφορά τον μόλυβδο. Ο Alexander Obeng ανέλυσε στοιχεία του επιπέδου του μολύβδου στο αίμα και της έκθεσης παιδιών 6 έως 19 ετών στο παθητικό κάπνισμα. Η μελέτη περιέλαβε  2.800 παιδιά.

Εξέτασαν επίσης και για μεταβολικό προϊόν νικοτίνης, την κοτινίνη.

Τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα συσχετίζονταν με αυτή της κοτινίνης. Σε σύγκριση με παιδιά που είχαν χαμηλή κοτινίνη, τα επίπεδα μολύβδου ήταν 18% υψηλότερα σε όσα είχαν μέτρια επίπεδα κοτινίνης και 29% υψηλότερα στην ομάδα με τα υψηλά επίπεδα.

Τα αγόρια και οι έγχρωμοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο.. Οι Λατίνοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών με μόλυβδο πάνω από τον μέσο όρο ήταν ηλικίας 6-19 ετών.

Παιδιά και έφηβοι που ήταν παχύσαρκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα μολύβδου έναντι των μη παχύσαρκων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMC Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]