'Οποιος έχει καταναλώσει γρήγορα ένα μιλκσέικ ή ένα παγωτό πύραυλο ξέρει τον οξύ σύντομο πόνο του ‘’παγώματος του εγκεφάλου’’.

Η αιτία του είναι μυστήριο αλλά δεν είναι βλαβερός, σύμφωνα με ειδικούς του University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Η επίκουρη καθηγήτρια Ashley Agan, δήλωσε ότι ο παγωμένος εγκέφαλος είναι κάτι πολύ σύνηθες και συμβαίνει πιο συχνά στα παιδιά.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ασθενείς που εμφανίζουν ημικρανίες ενδεχομένως είναι πιο ευάλωτοι σε πονοκεφάλους ‘’παγωμένου εγκεφάλου’’, δήλωσε η Agan. Γενικά είναι πολύ γρήγορος πόνος που υποχωρεί σε λίγα λεπτά.

Μπορεί επίσης να προκληθεί όταν κάποιος εισπνέει πολύ γρήγορα παγωμένο αέρα ή βουτά σε παγωμένο νερό.

Επιστημονικά ονομάζεται σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία. Μια θεωρία για την αιτία εμφάνισης είναι ότι η ξαφνική έκθεση στο κρύο προκαλεί γρήγορη αγγειοσυστολή. Στη συνέχεια τα αγγεία διαστέλλονται. Αυτό ενεργοποιεί υποδοχείς πόνου στα τοιχώματα των αγγείων στέλνοντας το σινιάλο πόνου μέσω των αισθητηριακών νεύρων του κεφαλιού και του προσώπου.

Ο πιο εύκολος τρόπος να εμποδιστεί η εμφάνιση του ‘’παγώματος του εγκεφάλου’’ είναι να επιβραδύνει το ρυθμό κατανάλωσης κρύων φαγητών ή ποτών.

Πηγές:
University of Texas Southwestern Medical Center

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε