Η τεστοστερόνη μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του ενδομητρίου, αναφέρει νέα έρευνα του QIMR Berghofer.

Η ανακάλυψη οδηγεί σε συναρπαστικές νέες πιθανότητες για εξέταση πρόληψης και την καταπολέμηση αυτής της νόσου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όλοι έχουν τεστοστερόνη, αλλά η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Ανακαλύπτοντας ανεξάρτητη σχέση μεταξύ τεστοστερόνης και καρκίνου στο ενδομήτριο, η έρευνα ανοίγει πιθανούς νέους δρόμους για τη θεραπευτική αγωγή.

Οι ερευνητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τα ευρήματα και ελπίζουν ότι με νέες έρευνες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο ενδομητρίου στοχεύοντας ή αναστέλλοντας την τεστοστερόνη με υπάρχοντα φάρμακα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, οι ερευνητές πραγματοποίησαν προηγμένη γενετική ανάλυση για τον εντοπισμό 5 ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το βάρος, η ηλικία έναρξης της έμμηνης ρύσης και της εμμηνόπαυσης και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η σχέση της τεστοστερόνης συσχετιζόταν με συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος το οποίο όπως ανακάλυψε η έρευνα έχει σχέσεις με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν οργανοειδή που μοιάζουν με όγκους στο ενδομήτριο για να εξετάσουν γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου.

Πηγές:
iScience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby - Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ
Αναπτύσσεται εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος
ΕΟΦ: Προσοχή σε σκεύασμα που διαφημίζεται ως φάρμακο για πόνους αρθρώσεων