Mεσήλικες με 3 τουλάχιστον ανθυγιεινά χαρακτηριστικά, όπως ελαφρώς αυξημένη περίμετρο μέσης ,πίεση, χοληστερόλη και γλυκόζη, μπορούν να υποστούν καρδιακή προβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο 2 χρόνια νωρίτερα από τους υγιείς, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2023.

Η συγγραφέας της μελέτης Dr. Lena Lönnberg του Västmanland County Hospital, στη Σουηδία, δήλωσε ότι πολλοί στην ηλικία των 40 και 50 έχουν λίγο λίπος γύρω από τη μέση και οριακά αυξημένη πίεση, χοληστερόλη ή γλυκόζη, αλλά αισθάνονται γενικά καλά, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους και δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή. Αυτό το σενάριο, μεταβολικό  σύνδρομο, είναι αυξανόμενο πρόβλημα στους δυτικούς πληθυσμούς όπου οι άνθρωποι συσσωρεύουν προβλήματα για το μέλλον.

Υπολογίζεται ότι έως το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μεταβολικό σύνδρομο. Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ ασυμπτωματικού μετα βολικού συνδρόμου στη μέση ηλικία και καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου έως 30 χρόνια αργότερα.

Η έρευνα περιέλαβε 34.269 ενηλίκους στη δεκαετία των 40 και 50 στη Σουηδία οι οποίοι προσήλθαν σε κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας για κλινική εξέταση. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο για τις συνήθειές τους, προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Οι άνθρωποι χωρίστηκαν ως έχοντες μεταβολικό σύνδρομο αν είχαν τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: περίμετρο μέσης 102 εκ. και πάνω στους άντρες και 88 εκ. και πάνω στις γυναίκες, ολική χοληστερόλη  6.1 mmol/l ή παραπάνω, συστολική πίεση 130 mmHg ή υψηλότερη και /ή 85 mm Hg ή υψηλότερη διαστολική, καθώς και γλυκόζη νηστείας 5.6 mmol/l ή υψηλότερη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου στη μέση ηλικία και μη μοιραίων καρδιαγγειακών συμβάντων και θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Συνολικά, 5.084 άνθρωποι πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο (15%) ενώ εντοπίστηκε ομάδα ελέγχου 10.168 ανθρώπων χωρίς το σύνδρομο. Ποσοστό 47% ήταν γυναίκες. Σε 27 χρόνια, 1.317 (26%) συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο πεθαίναν σε σύγκριση με 1.904 (19%) της ομάδας ελέγχου- που σημαίνει ότι αυτοί με το μεταβολικό σύνδρομο είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης έναντι όσων δεν είχαν μεταβολικό σύνδρομο.

Τα μη μοιραία καρδιαγγειακά συμβάντα συνέβησαν σε 1.645 (32%) συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο και σε 2.321 (22%) της ομάδας ελέγχου-που αντιστοιχεί σε 35% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό στην ομάδα του μεταβολικού συνδρόμου.

Ο μέσος χρόνος έως την πρώτη μη μοιραία καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ήταν 16,8 χρόνια στην ομάδα με το σύνδρομο και 19,1 χρόνια στην μάδα ελέγχου- 2,3χρόνια διαφορά.

Η Dr. Lönnberg, δήλωσε ότι καθώς το μεταβολικό σύνδρομο είναι ομάδα παραγόντων κινδύνου, το επίπεδο καθενός συστατικού δεν χρειάζεται να είναι σοβαρά αυξημένο. Οι περισσότεροι ζουν με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα για πολλά χρόνια πριν εμφανίσουν συμπτώματα που τους οδηγούν στον γιατρό.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι στην έρευνα, μεσήλικες με μεταβολικό σύνδρομο υπέστησαν καρδιακή προβολή ή εγκεφαλικό 2,3 χρόνια νωρίτερα έναντι όσων δεν είχαν τα ανθυγιεινά χαρακτηριστικά. Η αρτηριακή πίεση ήταν το πιο επικίνδυνο συστατικό, ιδιαίτερα για γυναίκες στη δεκαετία των 40.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά