Η πιο θετική εικόνα από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφεται σήμερα στις ΜΕΘ CoViD. Νοσηλεύονται μόλις 19 ασθενείς, αριθμός που είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί έπειτα από την κορύφωση των πανδημικών κυμάτων.

Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σημειώνει πως παρόμοια είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες CoViD.

Όπως αναφέρει, σήμερα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 542 ασθενείς με κορωνοϊό, έναντι 566 χθες και 546 την περασμένη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σεπτέμβριος του 2022 είχε ξεκινήσει με 1.382 ασθενείς σε απλές κλίνες CoViD και 120 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η σταθερή αποκλιμάκωση δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται σε κρίση διαρκείας, λόγω των μαζικών παραιτήσεων: "Ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος, λόγω της εξαρσης των ιώσεων", προειδοποιεί.

Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικοί, εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Τους πέντε πρώτους μήνες του 2023, αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικοί, εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τους τελευταίους 17 μήνες, έφυγαν από το ΕΣΥ 6.500 υγειονομικοί.

"Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό, όπως ήταν εως την αρχή των μνημονίων, λόγω των χαμηλών μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα", αναφέρει.

Το κύμα φυγής - σημειώνει - σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια