Αν θέλετε να συναντήσετε έναν φίλο, ένα θορυβώδες μαγαζί δεν είναι πάντα το καλύτερο περιβάλλον. Για τα άτομα που ζουν με προβλήματα ακοής, η κοινωνικοποίηση σε χώρους με έντονους θορύβους μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

 Η απώλεια ακοής δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πάνω από 1,5 δισ. άτομα παγκοσμίως υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής απώλεια της ακοής τους. Παρ' όλα αυτά, αν και είναι συνηθισμένο φαινόμενο, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι ακόμα περίπλοκο ζήτημα - με πρακτικούς τρόπους ("Πώς; Τι είπες;") ή και με πλήρως οπισθοδρομικούς (οποιοδήποτε αστείο για το ζήτημα και λέξεις όπως "κουφαμάρα").

Τα περιβάλλοντα με πολλή φασαρία δεν ελέγχονται εύκολα. Συνεπώς είναι απρόβλεπτο το πώς θα εξελιχθεί η κουβέντα, αν θα καταφέρετε να πείτε όλα αυτά που θέλετε και πού θα καταλήξετε για να βρείτε λίγη ησυχία. Και αν η κουβέντα περιλαμβάνει περισσότερα άτομα, τότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε. Η μουσική, η φασαρία του υπόλοιπου κόσμου, ακόμα και αντικείμενα στον χώρο που ακουμπούν σε σκληρές επιφάνειες μπορεί να κάνουν θόρυβο που να μην σας βοηθά να ακούσετε τους συνομιλητές σας. Και αυτό (προφανώς) μεταφράζεται σε έξτρα κοινωνικό άγχος.

Όπως είναι λογικό, αυτό το άγχος, η κούραση και η απογοήτευση μπορεί να σας κάνουν να βγαίνετε λιγότερο από το σπίτι. Ή, ακόμα και όταν βγαίνετε, να κάθεστε σε μια γωνία επειδή δεν νιώθετε άνετα να δοκιμάσετε να μιλήσετε με κόσμο.

Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει μια άλλη σημαντική πτυχή της ζωής: την καριέρα σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η απώλεια ακοής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Η σωστή αντιμετώπιση είναι πιο περίπλοκο ζήτημα απ' ό,τι νομίζουμε, μιας και κάποιες συσκευές δεν λειτουργούν ικανοποιητικά για όλα τα άτομα. Ίσως η συσκευή που πήρατε να μην έχει ρυθμιστεί σωστά, και ίσως και οι ίδιοι να μην έχετε κάνει αρκετή... εξάσκηση στο να ζείτε με αυτήν.

Είναι κατανοητό ότι μπορεί να μην αισθάνεστε πάντα άνετα να υποστηρίζετε τον εαυτό σας σε ορισμένα κοινωνικά περιβάλλοντα. Μερικά από αυτά εξαρτώνται από το πόσο καλά γνωρίζετε τους ανθρώπους στο περιβάλλον όπου βρίσκεστε, και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην θέλετε καν να μιλήσετε για το πρόβλημά σας. Είναι όμως απαραίτητο να μάθετε να συνεχίζετε παρά την απώλεια ακοής, χωρίς αισθήματα ντροπής ή ενοχών. Είναι ένα πρόβλημα που μπορείτε να διαχειριστείτε. Αυτές είναι μερικές επιπλέον συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

 Πείτε στον κόσμο να μιλάει πιο αργά, όχι πιο δυνατά

Η ταχύτητα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την ένταση της φωνής για πολλά άτομα που πάσχουν από μερική απώλεια ακοής. Το πιο δυνατό δεν είναι απαραίτητα πιο ξεκάθαρο, σε ορισμένες περιπτώσεις η αυξημένη ένταση μπορεί να φέρει επιπλέον παραμόρφωση στον λόγο.

 Βρεθείτε σε μικρότερες ομάδες

Οι μικρές συγκεντρώσεις σάς δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στο να βρείτε το καλύτερο μέρος για να επικοινωνήσετε και να συνομιλήσετε. Οι μεγαλύτερες παρέες μπορεί να είναι πιο δύσκολες.

 Φροντίστε να έχετε καλή οπτική επαφή

Η οπτική επαφή με τον συνομιλητή μας δίνει πολλές επιπλέον πληροφορίες και συμφραζόμενα για τις λέξεις του (γλώσσα του σώματος, εκφράσεις του προσώπου) με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να συζητήσουμε χωρίς διακοπές και ανάγκη για επαναλήψεις.

 Στα εστιατόρια και μπαρ καθίστε σε καρέκλα που κοιτάει τον τοίχο

Έχει καλύτερη ακουστική, και ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα βοήθημα. Όταν κοιτάζετε τον τοίχο, έχετε μπροστά σας μάλλον τον συνομιλητή σας μόνο. Αντιθέτως, αν κάθεστε με την πλάτη στον τοίχο, έχετε τον συνομιλητή σας και όλο τον υπόλοιπο μαγαζί - συνεπώς το ακουστικό που φοράτε θα πιάσει περισσότερο θόρυβο. Αποφύγετε επίσης τα σκοτεινά μαγαζιά, για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή να μην χάνετε οπτικές πληροφορίες και εκφράσεις του προσώπου που διεκυκολύνουν την επικοινωνία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς βοηθά το μαγνήσιο τον οργανισμό
Σε συνεχή πίεση ο ψυχισμός παιδιών και εφήβων [μελέτη]
ΕΟΔΥ: 24 θάνατοι, 26 διασωληνωμένοι και 577 εισαγωγές ασθενών με CoViD