Συναγερμό σημαίνουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του ΕΟΔΥ για τη συχνότητα των λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία.

Στη μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, αναδεικνύονται στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε κρίσιμες δομές, όπως οι ΜΕΘ.

Όπως δείχνει ο πίνακας που ακολουθεί, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη στην Ευρώπη, καθώς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εκδηλώνονται στη χώρα μας με διπλάσια συχνότητα.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς εμφανίζει κάποια λοίμωξη, ενώ το πρόβλημα καταγράφεται στους μισούς νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 νοσοκομεία από όλη τη χώρα και συνολικά συμπεριλήφθηκαν 9.707 νοσηλευόμενοι. Το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις.

Από το σύνολο των 1.408 καταγεγραμμένων λοιμώξεων, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%, μονάδες χρονίως πασχόντων στο 2,9% και μη καθορισμένης προέλευσης στο 9,2%. Για το 1,8% των λοιμώξεων η προέλευση δε μπορούσε να καθοριστεί.

Λοιμώξεις που συνδέονται με χώρους παροχής υγείας ανά τύπο λοίμωξης

ΜΕΘ

Ο υψηλότερος επιπολασμός νοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφηκε στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας όπου 45,7% των νοσηλευόμενων εμφάνιζε τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Ακολούθησαν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές του παθολογικού τομέα (μεταξύ αυτών εσωτερική παθολογία, καρδιολογία, ογκολογία) με επιπολασμό 13,5%
και σε κλινικές του χειρουργικού τομέα (γενική χειρουργική, ΩΡΛ κ.α.) με επιπολασμό 8,2%.

Αντίθετα, οι λοιμώξεις αυτές καταγράφηκαν λιγότερο συχνά στους νοσηλευόμενους παιδιατρικών κλινικών (3%), μαιευτικής - γυναικολογίας (1,4%) και ψυχιατρικής (1,2%).

Η συχνότερη εντόπιση των λοιμώξεων ήταν το κατώτερο αναπνευστικό με ποσοστό 28,9% του συνόλου, που στην πλειονότητά τους ήταν πνευμονίες (24,9% του συνόλου).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΕΣ: Προετοιμαζόμαστε για το χειμώνα-Πρόληψη Υποθερμίας και Περιφερικών βλαβών
Εντός Δεκεμβρίου ανοίγει ξανά το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Πώς θα τρεφόμαστε υγιεινά όταν δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε