Συστάσεις για την αποφυγή έκθεσης των εγκύων σε φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία τοπιραμάτη, εξέδωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί, έπειτα από έκθεσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η τοπιραμάτη είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες όταν χρησιμοποιείται από εγκύους.

Τα φάρμακα που περιέχουν τοπιραμάτη χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της επιληψίας και την πρόληψη της ημικρανίας. Σε ορισμένες χώρες, χρησιμοποιούνται επίσης σε συνδυασμό με φαιντερμίνη για μείωση βάρους. Προς το παρόν, η τοπιραμάτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ημικρανίας ή τη διαχείριση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για ασθενείς που χρησιμοποιούν τοπιραμάτη για τη θεραπεία της επιληψίας, η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ επισημαίνει πως το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη θεραπεία. 

Πληροφορίες για επαγγελματίες Υγείας

Οι υπεύθυνοι του ΕΜΑ απευθύνονται και προς τους επαγγελματίες Υγείας, σημειώνοντας πως για όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, θα πρέπει να εξετάζονται εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές. Η θεραπεία με τοπιραμάτη θα πρέπει να επανεκτιμάται τουλάχιστον ετησίως.

Η συνεχιζόμενη θεραπεία θα πρέπει να επαναξιολογηθεί για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν ληφθεί τα νέα μέτρα. Οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλοι οι ασθενείς που μπορούν να μείνουν έγκυες έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων από τη λήψη τοπιραμάτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου